Conform Codului Muncii, fiecare salariat are dreptul la concediul de odihnă plătit, pe o durată de minim 20 de zile pe an. Concediul nu se poate suprapune cu:
- Zile libere legale stabilite prin lege
- Zile libere pentru evenimente familiale deosebite
- Zile libere speciale pentru salariații de alte religii
Zilele de concediu rămase din anul anterior pot fi luate până la jumătatea anului următor.
În Codul Muncii este stabilit dreptul la concediul anual de odihnă de minim 20 de zile lucrătoare, care nu poate fi cedat (altui salariat) și nici nu se poate renunța la el.
Concediul de odihnă poate fi negociat în contractele cu angajatorii. Întrucât, pot avea mai mult de 20 de zile libere plătite anual. Codul muncii spune: “durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabilește în contractul individual de muncă, cu respectarea legii și a contractelor colective de muncă aplicabile”.
Concediu de odihnă suplimentar de cel puțin trei zile lucrătoare se adaugă:
- Celor care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare
- Nevăzătorilor
- Persoanelor cu handicap
- Tinerilor în vârstă de până la 18 ani
Codul Muncii mai spune și că “ În cazul în care programarea concediilor se face fracționat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt”.
Indemnizația de concediu de odihnă trebuie plătită de angajator. Cu minim cinci zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu, deoarece concediul de odihnă nu este o perioadă neplătită. Aceasta reprezintă o medie zilnică a drepturilor salariale din ultimele trei luni care se multiplică cu numărul de zile de concediu.
Zilele de concediu de odihnă rămase din anul 2020
Salariații cărora le-au rămas zile de CO din anul 2020, nu le vor pierde. Deoarece acestea se reportează și vor putea fi luate până cel târziu la mijlocul anului 2021. Conform Codului Muncii, care stabilește că “în cazul în care salariatul, din motive justificate , nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”.
Compensarea zilelor de CO neefectuate nu poate fi realizată în bani. Doar dacă încetează contractul individual de muncă al salariatului.
Informații utile de actualitate privind concediile
- Dreptul la compensare în bani a zilelor de concediu neefectuate le revine angajaților care nu au cerut, din motive justificate și independente de voința lor, concediul de odihnă înainte de încetarea raporturilor de lucru. Potrivit unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
- O altă decizie a CJUE spune că, în cazul unui salariat care a decedat și avea zile neefectuate de concediu de odihnă, angajatorul este obligat să acorde compensații în bani moștenitorilor acestuia.
- Stagiul minim de asigurare pentru concedii medicale și indemnizațiile aferente s-au modificat. În perioada Ianuarie – Iunie 2018, stagiul minim de asigurare era stabilit la doar o lună. În prezent acesta este de șase luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
- Începând cu Aprilie 2018, angajatorii sunt obligați să acorde zile libere speciale salariaților de alte religii decât cele creștine în orice altă zi în afară de sărbătorile legale sau zile de CO. Salariații de alte religii au dreptul la șase zile libere legale în plus față de cele 15 libere legale și de cele minimum 20 de zile de concediu de odihnă.
În concluzie, angajatorul nu are voie să includă în concediul de odihnă:
- Zilele de sărbătoare legală
- Zile libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil
- Zilele de concediu medical
- Zile de concediu de maternitate, risc maternal sau îngrijire a copilului bolnav.
Salariații de altă religie beneficiază de zile libere legale speciale pentru ei, care nu se pot suprapune cu alte zile libere legale sau CO.
Bună seara.
Din cele 21 de zile de concediu de odihnă pe anul acesta, 2020,mi-am luat doar 10 zile și, mi-au mai rămas 11 zile.
Întrebare :
– Pot lua concediu, aceste 11 zile în ultima săptămînă din decembrie 2020 cu prima săptămînă din ianuarie 2021 ?!
Bună seara ! Sunt cadru didactic . În anul școlar 2019-2020 am lucrat lunile septembrie ,octombrie,noiembrie ,decembrie și ianuarie. Începând cu luna februarie până la 01 septembrie 2020 am fost în concediu medical. -De câte zile de concediu de odihna pot beneficia ? Mentionez că începând cu 01 .septembrie mi-am depus dosarul de pensionare .Zilele de care voi beneficia se pot plăti? Vă mulțumesc!
Bună seara. Dacă am salariu minim pe economie 2230 de lei și îmi iau concediu plătit. Cât trebuie să încasez pe 5 zile de concediu. Mi sau dat 300 de lei.Nu trebuia să iau mai mult?
Bună ziua, am fost în concediu medical 300 de zile, pana în momentul de față. Am dreptul la concediul de odihna? Sau sa îmi fie plătit?! Mulțumesc!
Ma numesc Bulancea V , lucrez ca profesor de istorie in învățământ de 18 ani, si am nevoie de ajutorul d voastra : de la 1.09.2001 – 30.08.2020 am lucrat la Scoala Gimnaziala Traian ; apoi de la 1.09.2020-30.08.2020 am lucrat la Scoala Gimnaziala Tichilesti si in continuare la Scoala Gimnaziala Traian-Braila ( a fost o restrangere de catedra si inspectoratul a dat in completarea normei de 18 ore, alta scoala) .
De la 1 septembrie 2020 m-am pretransferat la Colegiul Tehnic C.D.Nenitescu-Braila,si Colegiul National Gheorghe Munteanu Murgoci-Braila. Deci nu am intrerupere la cotizatie de asigurat.
Pe 09.09.2020, eu am avut o interventie medicala ORL la Spitalul MedLife Grivita Bucuresti, azi pe 10.09.2020 m am externat, si am primit concediu medical pentru saptamana asta joi si vineri, si pentru saptamana viitoare 14-18.09.2020.
Situatia mea este asa: d-na secretara de la Colegiul Tehnic C.D.Nenitescu-Braila m-a informat că nu poate legal sa mi plătească concediu medical , ca a aparut o lege noua , care anuleaza cei 18 ani de cotizatie fara intrerupere.
Nu stiu unde anume sa gasesc , caut in carul cu fan, un nr. de lege actualizat valabil pentru functionarii din invatamant, pentru concediu medical,si indemnizatie de concediu medical,,,,,
……. care o fi legea privitoare la mine?
Sunt profesor,,,,,, si d-na secretara invoca o lege noua(nu mi-a precizat nr legii) care prevede cum că eu, prin trecerea la alta unitate de invatamant cu 01.09.2020, nu mai am drept la asigurare medicala si plata concediului,,,, pe motiv ca am schimbat instituția, si că la Colegiul Tehnic C.D.Nenitescu-Braila am venit de 10 zile, si nu am vechime minimum de 6 luni la acest liceu unde este dumnea-ei secretara, si că legea nu ii permite sa-mi primeasca de la fostele institutii, adeverinte cu salariul pe ultimele 12 luni, ca se anuleaza tot ce am cotizat 18 ani neintrerupt,, odata cu schimbarea institutiei,,,,,
Doamna secretara a zis ca imi primeste certificatul de concediu medical, doar ca sa motivez eu absenteismul de la serviciu,atat.
……….unde gasesc legea d-nei secretare care imi interzice …..sau exista totusi o lege actuala, valabila care imi da drepturi medicale, ca am cotizat neintrerupt ???
Sunt sau nu, beneficiar de concediu medical,de indemnizatii si de plata partiala a operatiei din partea casei de asigurări ??? unde ma situez eu??
Va rog respectuos sa ma ajutati.
Va multumesc din suflet anticipat.
D-na secretara e docenta rau. Scoateti adeverinta de la Revisal ca asa va puteti pierde continuitatea . Daca sunteti calificat si titular la 1sept ar fi trebuit sa va angajati in noua institutie cu toate drepturile.
aceeași poveste lucrez la patron si mi s a spus că nu este obligat să mi dea bani pentru concediu de odihnă Se poate face ceva in acest caz sau totul este pierdut
Din cate stiu eu la Itm. DACA se inceteaza contractul de munca patronul trebuie sa iti plateasca zilele de concediu . Este si o lege in care zice ca concediu de odihna este platit din ziua incetarii contractului de munca
Bună seara.Am o intrebare: va rog frumos sa imi spuneti daca angajații care au beneficiat de șomaj tehnic în perioada stării de urgenta mai au dreptul la concediu de odihna?Multumesc.
Am o colega care are deja 18 zile de co efectuat,cu 4 mai mult decât perioada lucrată si seful vrea sa ii suspende contractul pt 4 zile.Este legal?
Este normal sa mi se acorde doar 14 zile de concediu pt perioada 01.01-31.08,cu toate că am contract pentru perioada nedeterminată si am dreptul la 21 de zile.?
Cum se calculează zilele de CO când lucrezi in tura două zile de zi și două noapte la 12 ore și patru libere
Bună, am luat în iunie forțat opt zile de concediu de odihnă ( m a anunțat directorul economic că de mâine sunt in concediu de odihnă ) .Nu s a făcut nici un grafic de concedii la începutul anului.In iulie mi a murit mama soacră și în august am avut nevoie de concediu de odihnă trei zile pentru pomenirea de 40 de zile.Am fost anunțată că nu pot să primesc concediu pentru că nu mai am dreptul raportat la lunile lucrate…Am luat concediu fara plată.Am donat sânge și nu am primit liber conform adeverinței primite de la centrul de transfuzii pe motiv că în ziua donării eram in una din zilele de concediu fara plată…E legal să primesc concediu de odihnă forțat și anunțată de azi pe mâine??? E normal sa nu primesc liber pentru că am donat sânge??? Se poate modifica in revisal ziua de concediu fara plata cu adeverința de la centrul de transfuzii???