Conform Codului Muncii, fiecare salariat are dreptul la concediul de odihnă plătit, pe o durată de minim 20 de zile pe an. Concediul nu se poate suprapune cu:
- Zile libere legale stabilite prin lege
- Zile libere pentru evenimente familiale deosebite
- Zile libere speciale pentru salariații de alte religii
Zilele de concediu rămase din anul anterior pot fi luate până la jumătatea anului următor.
În Codul Muncii este stabilit dreptul la concediul anual de odihnă de minim 20 de zile lucrătoare, care nu poate fi cedat (altui salariat) și nici nu se poate renunța la el.
Concediul de odihnă poate fi negociat în contractele cu angajatorii. Întrucât, pot avea mai mult de 20 de zile libere plătite anual. Codul muncii spune: “durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabilește în contractul individual de muncă, cu respectarea legii și a contractelor colective de muncă aplicabile”.
Concediu de odihnă suplimentar de cel puțin trei zile lucrătoare se adaugă:
- Celor care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare
- Nevăzătorilor
- Persoanelor cu handicap
- Tinerilor în vârstă de până la 18 ani
Codul Muncii mai spune și că “ În cazul în care programarea concediilor se face fracționat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt”.
Indemnizația de concediu de odihnă trebuie plătită de angajator. Cu minim cinci zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu, deoarece concediul de odihnă nu este o perioadă neplătită. Aceasta reprezintă o medie zilnică a drepturilor salariale din ultimele trei luni care se multiplică cu numărul de zile de concediu.
Zilele de concediu de odihnă rămase din anul 2020
Salariații cărora le-au rămas zile de CO din anul 2020, nu le vor pierde. Deoarece acestea se reportează și vor putea fi luate până cel târziu la mijlocul anului 2021. Conform Codului Muncii, care stabilește că “în cazul în care salariatul, din motive justificate , nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”.
Compensarea zilelor de CO neefectuate nu poate fi realizată în bani. Doar dacă încetează contractul individual de muncă al salariatului.
Informații utile de actualitate privind concediile
- Dreptul la compensare în bani a zilelor de concediu neefectuate le revine angajaților care nu au cerut, din motive justificate și independente de voința lor, concediul de odihnă înainte de încetarea raporturilor de lucru. Potrivit unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
- O altă decizie a CJUE spune că, în cazul unui salariat care a decedat și avea zile neefectuate de concediu de odihnă, angajatorul este obligat să acorde compensații în bani moștenitorilor acestuia.
- Stagiul minim de asigurare pentru concedii medicale și indemnizațiile aferente s-au modificat. În perioada Ianuarie – Iunie 2018, stagiul minim de asigurare era stabilit la doar o lună. În prezent acesta este de șase luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
- Începând cu Aprilie 2018, angajatorii sunt obligați să acorde zile libere speciale salariaților de alte religii decât cele creștine în orice altă zi în afară de sărbătorile legale sau zile de CO. Salariații de alte religii au dreptul la șase zile libere legale în plus față de cele 15 libere legale și de cele minimum 20 de zile de concediu de odihnă.
În concluzie, angajatorul nu are voie să includă în concediul de odihnă:
- Zilele de sărbătoare legală
- Zile libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil
- Zilele de concediu medical
- Zile de concediu de maternitate, risc maternal sau îngrijire a copilului bolnav.
Salariații de altă religie beneficiază de zile libere legale speciale pentru ei, care nu se pot suprapune cu alte zile libere legale sau CO.
La Cîte zile de concediu de odihnă am dreptul într-o lună de zile
Domnule Adrian, eu am 33 ani de vechime si domnii guvernanti, politicieni si sindicalisti prin codul muncii au scos transele de vechine la concediul de odihna. Ceea ce aveati acum s-a lasat la pixul angajatorilor adica nu mai avem nici un drept. Stam ca niste oi si ascultam cati mor de covid dar de epuizare si de foame nu are importanta cati mor. As fi vrut sa-l vad pe cineva ca ridica aceasta problema. Sclavi la privat sau la stat
Buna seara sunt angajat de 2 ani jumate la o firmă de confecti si am suferit un accident înafara serviciului la mână si pana acuma am 75 de zile de concediu medical si ce mar interesa daca dupa 90 de zile de concediu angajatorul iti poate desface contractul de muncă este ceva lege în vigoare.
Am o vechime in munca de 27ani si lucrez într-o companie privată. Angajatorul îmi acorda un concediu de odihna de 21 zile lucratoare anual.
Am citit un articol din care reiese că după minim 20 ani vechime aș avea dreptul la 25zile de concediu de odihna anual.
Ma puteți ajuta, la cate zile de concediu am dreptul vă rog?
Mai auzi pe cate unu cu ,,statul la stat,, poate nu stie ca numai amantele si neamurile stau restul crapam muncind sa respectam termenele. Daca e cineva sa poata trage chiulul, bravo lui, sa o faca cat poate ca au gasit prea scolitii si educatii din guvern o mai noua metoda de exterminare – epuizarea. Deci domnule, nu mai ai nimic, multumeste-te cu 20 de zile, asta e minimum pe 2021 si fii fericit ca ai unde munci.. Ce scria pe poarta lagarelor? Sa fiti sănătoși. Noi am muncit in loc sa iesim in strada. Asa ne trebuie. Daca nu ne aduna nimeni cu # guri… Niste nemernici.
Pana la ce data se poate lua concediul de odihnă pentru anul 2019.
Se poate lua concediul de odihnă in anul 2021 pentru anul 2018?
Buna ziua !
M-am pensionat in 11.11.2020. Am avut dreptul la 25 concediu de odihna pentru anul 2020 +3 zile concediu suplimentar. Mi s-a retinut din ultimul salar suma pentru 6 zile de concediu efectuat in plus. Calculul meu este
28 ZILE C.O ANUAL : 12 LUNI = 2,33 ZILE CO/LUNA.
2,33 ZILE C.O./LUNA X 10 LUNI = 23,33 ZILE C.O PE 10 LUNI, LA CARE SE ADAUGA 8 ZILE DIN NOIEMBRIE, REZULTA 24 DE ZILE DE CONCEDIU DE ODIHNA LA CARE AVEAM DREPTUL PENTRU ANUL 2020 dupa lunile lucrate.
ZILE DE CONCEDIU EFECTUATE IN PLUS = 4 ZILE SI NICIDECUM 6 ZILE.
Calculul efectuat de institutia publica ,( fiind functionar public) este:Modul de calcul este :
25 zile CO 2020 : 12 luni =2.08 zile CO/ luna , 2.08 x10 luni =20,8 zile (20 zile nu se rotunjeste)
Cele 3 zile CO suplimentare :12 luni =0.25 zile CO /luna , 0.25 x10 luni =2.5 ( 2 zile).
In concluzie concediul suplimentar acordat de 3 zile s-a calculat separat de institutie. Este corect ? Nu am gasit in legislatie acest aspect. In concluzie in loc sa mi se retina 4 zile C.O efectuat in plus mi s-a retinut 6 zile Va multumesc .
Buna ziua, angajatorul (agentie a statului) imi refuza neoficial solicitarea de concediu (intr-un caz mi-a fost rupta in fata cererea de concediu, in alte cazuri m-I se atribuie sarcini cu termen urgent, astfel incat sa se suprapuna cu CO.). Ce este de facut in acest caz. Mentionez ca am „pierdut” 14 zile CO afferent 2018, am de efectuat 11 zile aferente 2019, 25 zile aferente 2020 si 25 aferente 2021.
Ce este de facut, pentru a nu „pierde” zilele de concediu pe 2019 si 2020
după 22 ani de vechime in munca și o mărire cu 4 zile in 2012 adică 28 zile cât ar veni acum? Medicul familie zice, că 30.Am înțeles, că s au suplimentat.
Buna seara, mie mi s-au modificat numărul de zile din concediu de odihna cu zile mai puțin fara a fi înștiințat in scris. Anul asta am observat că am mai puține zile de concediu. E legal? Mai mult mi-au mai luat zile din concediu retroactiv pt că modificarea a fost făcută în 2019 și RUONS nu a operat. Multunesc