Web Analytics

Concediul de odihnă pentru anul 2022

Potrivit Codului Muncii, toți salariații au dreptul la concediul de odihnă plătit. În acest sens, angajații sunt plătiți de către angajator pentru cel puțin 20 de zile pe an de odihnă. Durata efectivă a acestui tip de concediu se va stabili în contractul individual de muncă, desigur cu respectarea legii și a contractelor colective de muncă aplicabile. Dacă o persoană se angajează în cursul anului, i se va calcula concediul de odihnă proporțional cu perioada dintre data angajării și finalul anului.

Concediul de odihnă nu include:

  • Zilele de concediu medical
  • Sărbătorile legale în care nu se lucrează
  • Zilele de concediu pentru evenimente deosebite în familie
  • Zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă
  • Zilele oferite pentru îngrijirea copilului bolnav, maternitate, sau de risc maternal

ATENȚIE! Angajații nu pot fi concediați pe perioada efectuării concediului de odihnă.

Excepții privind concediul de odihnă

Există categorii deosebite de angajați care primesc în plus cel puțin 3 zile lucrătoare libere pe lângă concediul de odihnă, și acestea sunt:

  • Angajații care lucrează în condiții grele, vătămătoare sau periculoase
  • Salariatele care urmează procedura de fertilizare in vitro
  • Tinerii cu vârsta de până la 18 ani
  • Persoanele cu handicap
  • Nevăzătorii
zile de concediu 2022

*Aplicația de pontaj & HR iFlow permite alocarea concediului de odihnă al angajaților pe anul 2022 din câteva clickuri. Dacă nu ai încă un cont, creează-ți unul gratuit, aici.

Programarea concediului de odihnă pe anul 2022

Până la finalul anului 2021, angajatorii trebuie să stabilească împreună cu angajații perioada de concedii pe anul 2022. Este obligatoriu ca angajații să fie consultați în legătură cu acest aspect, și de comun acord se vor planifica concediile individuale sau colective. Conform Codului Muncii, cererile pentru concediul de odihnă trebuie depuse cu minimun 60 de zile înaintea efectuării lor, indiferent de tipul de programare, individuală sau colectivă.

În cazul în care programarea concediilor se face fracționat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt”, spune Codul Muncii.

*Ai nevoie de un model de decizie pentru programarea concediului de odihnă pe anul 2022? Descarcă gratuit, aici.

Ce se întâmplă cu zilele de concediu rămase din anul 2021?

Concediul de odihnă este un drept al salariaților și se efectuează în fiecare an, fără posibilitatea de a fi cedat sau renunțat la el. În cazul în care acesta nu poate fi efectuat din motive justificate, angajatorul are obligația să ofere restul de zile rămase până la jumătatea anului 2022. Compensarea în bani a concediului neefectuat în 2021 poate fi realizată doar în cazul încetării contractului individual de muncă.

Concediul salariaților de alte religii

Deși zilele de sărbătoare legală nu sunt adăugate în concediul de odihnă anual, acest aspect merită menționat. Toți angajații care aderă la un cult religios și nu numai, beneficiază de 15 zile libere pe an cu ocazia sărbătorilor legale. Excepție o fac persoanele de altă religie decât ortodoxă, care primesc încă 6 zile în plus față de ceilalți.

Aceasta înseamnă că aceștia beneficiază de toate zilele cuvenite pentru sărbătorile legale creștine, plus alte două pentru fiecare din cele trei sărbători religioase anuale declarate pentru cultul religios de care aparțin. Temeiul este regăsit în Constituția României prin Ordonanța 137/2000, care privește prevenirea și sancționarea oricăror forme de discriminare, dar și în reglementările funcționale la nivel european.


Concediul de odihnă este probabil una dintre marile bucurii ale vieții de angajat. Pentru a putea beneficia de concedii mai lungi sau de mini vacanțe în perioada sărbătorilor, plănuiește folosirea lor împreună cu zilele libere legale. Află care sunt zilele libere legale pe anul 2022 din acest articol.

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Iulia S.
Iulia S.
Sunt o susținătoare a procesului de auto-învățare. Social media mă ajută să descopăr lucruri noi în fiecare zi. Activitatea mea de zi cu zi implică o comunicare eficientă cu persoanele din jurul meu, dar și punerea în practică a unor idei inovative de marketing.

Articole Populare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img