Concediul și indemnizația de creștere a copilului 2021 – Legislație

spot_img

În următorul articol vei găsi răspunsuri la următoarele întrebări:

 • Cine are dreptul la concediul și indemnizația de creștere a copilului?
 • Cum se calculează indemnizația de creștere a copilului?
 • Ce documente sunt necesare pentru a beneficia de concediu și indemnizația de creștere a copilului?
 • Ce se întâmplă cu contractul individual de muncă pe durata CCC?

Cine are dreptul la indemnizația de creștere a copilului?

Conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr 111/2010, ambii părinți, au drepturi în mod egal, la concediul și indemnizația de creștere a copilului în vârstă de până la doi ani (trei ani, în cazul copilului cu handicap). De asemenea beneficiază de indemnizație și persoana care a adoptat copilul, care are copilul în plasament sau plasament în regim de urgență, sau care a fost numit tutore. În situația acestora din urmă se are în vedere îndeplinirea condițiilor timp de 12 luni anterior, adopției, plasamentului, tutelei după caz.

Pentru a beneficia de indemnizația de creștere a copilului, este necesar să fie îndeplinite următoarele condiții, conform Ordonanței de Urgență amintită mai sus: „Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (…), beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară

Din acest act normativ înțelegem că este obligatoriu ca salariata/salariatul să fi lucrat, cu acte în regulă, minimum 12 luni în ultimii doi ani anteriori nașterii copilului. Această perioadă de timp nu este obligatoriu să fie consecutivă. Se consideră vechime și dacă mama/tata au solicitat în cele 12 luni: șomaj, concediu medical, pensie de invaliditate sau concediu fără plată.

Alte condiții necesare pentru părinții care doresc să intre în concediul de creștere a copilului, sunt:

 • Să fie cetățean român, străin sau apatrid (fără cetățenie)
 • Domiciliul/reședința să-i fie pe teritoriul României
 • Să locuiască în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia/acestora.

Cum se calculează indemnizația de creștere a copilului?

Calculul indemnizației este stabilit, conform Ordonanței, în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, din ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului.

La începutul anului 2018, s-au produs schimbări majore în privința valorii minime și maxime a indemnizației. Aceasta se calculează în continuare ca procent din media veniturilor nete. Condiția fiind ca valoarea indemnizației să nu fie sub suma de 1.250 de lei și nici peste suma de 8.500 de lei.

În OUG nr 111/2010 sunt prevăzute următoarele: „Cuantumul minim al indemnizației nu poate fi mai mic decât suma rezultată prin aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință (care e 500 de lei – n.red.), denumit în continuare ISR și nici mai mare de 8.500 lei

Ce se întâmplă cu contractul individual de muncă pe perioada concediului de creștere a copilului?

Contractul individual de muncă al salariatei/salariatului aflat în concediul de creștere a copilului, va fi suspendat pe toată durata concediului. Suspendarea contractului de muncă are ca efect suspendarea prestării muncii de către angajat/ă și a plăților salariale de către angajator. Perioada concediului de creștere a copilului este considerată vechime și reprezintă stagiu de cotizare pentru pensie, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr 124/2011, intrată în vigoare pe 1 ianuarie 2012.

Art. 17 alin. 7) „(7) Perioada concediului pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.”

Care sunt documentele necesare pentru întocmirea dosarului de indemnizație pentru concediul de creștere a copilului 2020?

 1. Actul de identitate al solicitantului (copie și original)
 2. Actul de identitate al celuilalt părinte (copie și original)
 3. Certificatul de naștere al copilului pentru care se solicită dreptul (copie și original), hotărârea judecătorească de încredințare în vederea adopției sau de încredințare a adopției, hotărârea judecătorească sau hotărârea comisiei pentru protecția copilului pentru măsura plasamentului în regim de urgență (copie și original)
 4. Certificat de căsătorie (copie şi original)
 5. Livret de familie actualizat la Starea Civilă din localitatea solicitantului
 6. Adeverință eliberată de angajator  (Anexa la HG 449/24.06.2016) din care să rezulte că persoana îndreptățită:
  – A realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni, în ultimele 24 luni anterior datei nașterii copilului,
  – Nivelul lunar al acestora (se va trece separat și valoarea bonurilor de masă),
  – Prima şi ultima zi de concediu de maternitate,
  – Data împlinirii celor 42 de zile reprezentând concediul de lăuzie,
  – Prima zi de concediu de creşterea copilului.

 

Elisa S.
Elisa S.
Ambițioasă și devotată scopului său de a ajuta companiile în drumul lor spre digitalizarea proceselor de muncă, Elisa a participat activ la dezvoltarea aplicației iFlow încă de la lansarea acesteia pe piață. Prietenoasă și sociabilă, este sprijinul de care ai nevoie pentru a implementa iFlow cu succes în compania ta.

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

417 COMENTARII

 1. Bună ziua! Pana în 13 decembrie 2019 am lucrat la o firma timp de 2ani și 1 luna iar din data de 14 decembrie 2019 m-am angajat la o alta firma. As dfori sa știu dak în acest caz pot beneficia de indemnizația de creștere a copilului în cazu în care as fi însărcinată? Va mulțumesc!

  • Buna ziua. Oare daca am lucrat pana in 20.08.2019 si in septembrie am ramas insarcinata neavand un loc de munca. Se mai poate acorda concediu de cresterea copilului!?

   • Buna ziua,
    Potrivit OUG 111/2010 ART2. alin,2 ( Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată. ) aveti dreptul la indemnizatie creste copil ,deoarece la calcul se iau ultimele 12 luni lucrate din ultimele 24, nu este musai sa fie consecutive. Mai exact exemplu : daca bebelusul se naste in iulie 2020 iar dumnevoastra aveti lucrata perioada iulie 2018-iulie2019 puteti beneficia de indemnizatie.
    sper ca am fost destul de explicita, o zi frumoasa!

    • tatal copilului are la nasterea copilului doar 8 luni de munca din ultimile 24 de luni. se poate sa mai lucreze 4 luni ca sa faca 12 luni de munca si in acel moment sa depuna actele pt concediu maternal si sa primeasca indemnizatia doar 20 de luni din 24 pana face copilul 2 ani?

    • Buna ziua eu nasc pe 25 martie 2021 sotul meu lucreaza la rebu in luna cand o sa nasc eu pe 16 el face 8 luni de munca dar el a mai lucrat cu 4 luni inainte sa se angajeze la rebu la un depozit de lemne cam vro 3 luni si ceva poate sa isi ia prenatal?

    • Buna ziua am si eu o intrebare la dvs daca am schimbat locul de munca si am incetat contractul de muncă pe data de 14 decembrie 2020 si am inceput altul pe data de 15 ianuarie 2021 si am ramas însărcinată ma incadrez la indemnizatie crestere copil?

   • BUNA ZIUA! Sunt de 5 luni în șomaj tehnic de 75 % daca as rămâne însărcinată mi sar mai da banii de post natal si pt perioada de 2 ani și cati bani sau cum se calculează. Nu știu cât timp voi mai sta în șomaj tehnic cat va decide statul.multumesc frumos! O zi frumoasa!

  • Bună ziua!
   Dacă am doua locuri de munca, unu la 8 ore și unul la 4 ore se cumulează venitul de la ambele pentru calculul indemnizației sau se ia în considerare un singur loc de munca?

  • buna ziua daca am nascut in decembrie si am bagat prenatalul in febroarie cand imi vine prenatalul am lucrat 4 ani la o fabrica salariul meu era 2900 de mil cat trebui sa iau prenatalul mai imi vine din urma

   • Buna ziua,indemnizația vine undeva la 3-4 luni ,depinde de zona unde locuri si de birocrație,dar in principiu cam asa vine,acum nu stiu cum o mai fii acum.cu perioada asta cu pandemia însă oricum vine din urmă de cand ati nascut ,excuzand perioada de lauzie,acel concediu post natal care este plătit de angajator.Dupa aceea o sa înceapă să vină 8ndemnizatia incepand cu dat de 10 a fiecărei luni ,depinde acum modul în care ați făcut.optiunea prin virament bancar sa la posta.O zi frumoasa.

 2. Buna seara!sant angajata si lucrez de pe 01.10.2018,adica de un an si trei luni pana in momentul de fata,as dori sa imi schimb locul de munca,cu continuitate,sami dau demisia si imediat sa intru la alt loc de munca,daca intre timp raman insarcinata,ma afecteaza cu ceva daca mi-am schimbat locul de munca?adica daca pot beneficia de indemnizatie si concediu pentru cresterea copilului?
  Si daca la locul de munca viitor am un salariu mai mare pe cartea de munca,si la cel care mi-am dat demisia,era mai mic salariu cum va fii calculata indemnizatia?tot cu 85%?

  • Buna ziua. Spune clar in articol ca persoana care solicita indemnizatia trebuie sa fi lucrat cel putin 12 luni in ultimii doi ani, care pot sa nu fie consecutive. Puteati sa fi lucrat undeva, apoi sa fi stat fara sa fiti angajata cateva luni si apoi sa va fi angajat in alta parte, Daca ati fi adunat cele 12 luni obligatorii in ultimii doi ani. referitor la salariu, se va face o medie si se va acorda 85% din salariul care reiese de acolo. adica se vor aduna salariile si apoi se va imparti suma la luni. Pt orice salariu, suma care va fi acordata este de 85%din total. nu mai mica insa de 1250 si mai mare de 8500. Daca ati avut salariul minim pe economie, indemnizatia va fi de 1250 lei.

   • Nu am vazut in nici-un articol ca cineva sa specifice si faptul in care sa se explice si in cazul in care daca nu reusesti sa cumulezi cele 12 luni de cotizare din diverse motive, mai exact locul de munca fiind in strainatate, cat este indemnizatia pentru o mama care nu îndeplinește conditia de cotizare a celor 12 luni.

    • imi pare rau sa aud ca sunt mame care au muncit in strainatate…se intorc in tara…raman insarcinate si n au habar ca pot lua indemnizatie crestere copil …cautati legea pe net!!!! trebuie sa lucrezi o luna in tara…si te calculeaza la o luna muncita in tara…plus 11 luni de strainatate…cu conditia sa fi muncit 12 luni in ultimele 24 luni anterior sarcinii.
     Nimeni nu va spune nimic…multe mame n au stiut…si au ramas fara indemnizatie.
     Eu am lucrat in strainatate…am stiut legea…am venit in tara…am lucrat exact o luna…si m au calculat la o luna Ro…plus 11 luni strainatate.
     Trebuie sa aveti contractul de munca tradus…fluturasii de munca etc etc.

     • Buna ziua,lucrez de 3 luni la actualul loc de munca și am muncit in trecut 3 ani in Anglia,am fost in șomaj tehnic și dupaia m au dat afara,ideea este dacă se poate acumula lunile de munca din Anglia și pot beneficia de indemnizație copil.sunt însărcinată de o luna.

     • Buna , in afara de contractual de munca si fluturasi de ce acte din strainatate ati mai avut nevoie pt indemnizatia copilului.

     • Buna seara! Am citit comment-ul dvs. Si eu sunt in aceeasi situatie. Lucrez in straintate si nu stiu cum sa procedez ca sa pot sa beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului pentru ca imi doresc sa ma intorc in tara si sunt insarcinata. As dori mai multe informatii daca e posibil, un link poate cu legea respectiva si ma intereseaza si daca o sa pot beneficia si de asigurare medicala in Romania si sa imi dati mai multe detalii de cum ati procedat dvs, daca e posibil.
      Multumesc anticipat!

     • Buna:) atunci ai primit indemnizarea? Ca si eu sunt insarcinata, am lucrat in strainatate si acuma am 8 luni lucrate in Románia, mersi mult

     • Buna. Am citit despre aceasta lege si m-ar interesa sa stiu daca eu am lucrat in strainatate,mi-am transferat somajul din strainatate in Romania, dupa somaj am fost
      angajata in Romania timp de 2 luni dupa care mi-am dat demisia( cand eram in luna a treia) Ma incadrez sa iau indemnizatia?Luna aia care trebuie sa o ai lucrata trebuie sa fie inainte de a naste (adica luna opta) sau se ia in calcul si in cazul meu?

     • Buna! Îmi poți spune te rog frumos ce acte îmi trebuie din străinătate? Stiu de fluturaș și de contractul de munca, la fel și despre o adeverința cu suma salariilor.

     • Te rog sa ma ajuți. Unde pot găsi legea privind mamele care au lucrat în străinătate. Nora mea este în UK, este angajata cu contract de munca,este însărcinată în 5 luni și vor sa revină în tara, dar nu știau ca pot obține indemnizație de creștere copil cu vechimea de acolo. Mersi frumos.

     • Buna ziua! Ne interesează informația, fata mea este în asemenea situație. A lucrat ca asistenta medicală în UK, acum a venit acasă, are 5 luni de sarcina, nu stim daca are dreptul la indemnizatie de crestere a copilului.Va rog, unde putem găsi legea privind situația ei? Va multumesc.

     • Bună seara am o întrebare dacă ma puteți ajuta cu o explicație in lecatura cu imdemnizata pt creșterea copilului. Am lucrat in Austria in ultimi 2 ani am avut și întrerupt dar am in ultimi 2 ani cel puțin 16 luni lucrate în Austria . Acum am revenit în tara sunt însărcinată in 4 luni jumate an contracte și fluturași de salariu din Austria as putea beneficia de prenatal daca ma angajez aum o luna sau doua in România ? Va mulțumesc

  • Ca sa beneficiați de INDEMNIZAȚIA CREȘTERE COPIL sau PRENATAL cum se știe din popor trebuie ca in ultimii 2 ani, înainte de a rămâne însărcinată sa aveți 1 an complet. Nu contează dacă ați lucrat la aceeași firma sau la mai multe, important este sa aveți lucrate 12 luni. Dacă Mamica nu are și are tatăl, el poate intra in indemnizație cu drept de munca și li se va oferi jumătate din suma toatala

   • Indemnizatia pt crestere copil si prenatal nu sunt acelasi lucru*. Concediul de maternitate este format din prenatal si postnatal, iar concediul pentru crestere copil se ia ulterior încheierii postnatalului. Suma luata lunar pe concediul de crestere copil se numește indemnizație pentru crestere copil.

  • Bună! De curând am aflat ca copilul cel mare are retard în dezvoltarea limbajului, are 3 ani și 2 luni, am fost în concediu după el și între timp am întrat dintr-un concediu în altul fata cea mica are 1 an jum, ma interesează dacă ii scot certificat de handicap voi beneficia de ceva bănuți pentru terapie măcar? Ținând cont ca sunt încă încă în concediu pana în februarie după fetita?

 3. Buna ziua.in ultimii 2 ani an lucrat 14 luni la 3 firme diferite.in momentul in care am ramas însărcinată am renuntat la servici.deci 9 luni nu am lucrat.beneficiez de indemnizația de crestere a copilului?

  • Bună ziua,mai beneficiez de indemnizatie dacă suspendarea contractului individdual de munca nu s-a făcut cu următoarea zi după ce am terminat concediul de maternitate?
   Mulțumesc!!

 4. Buna ziua.As avea o intrebare pe 26 martie are copilul 2 ani ,sunt in concediu de crestere.Pe decizie scrie ca din data de 15.06.2018 beneficiez de indemnizatie.Intrebarea mea cand as putea sa ma intorc la munca sa pot benificia de stimulentul de insertie.Va multumesc.

 5. Buna ziua eu lucrez la o firma de 5 luni .dar pe 10 iulie 2019.am ieși din concediu pentru creșterea copilului.acum soți mea este însărcinată în 8 luni și jumătate.eu mai pot intra dinou in concediu?adik am lunile care trebuie? scuzați scrisul.

 6. Buna ziua, Ma puteti ajuta, va rog mult cu cateva raspunsuri? Daca din cele 63 zile aferente concediului prenatal mi-am luat doar o parte as putea sa iau restul zilelor dupa ce nasc, in continuarea celorlalte 63 de zile aferente concediului postnatal sau le pierd?? Ma afecteaza in vreun fel daca stau toate cele 126 de zile in concediu de maternitate? Suspendarea contractului de munca se va face dupa terminarea celor 126 de zile de concediu de maternitate nu? Cand trebuie sa anunt la serviciu pentru suspendarea activitatii? Cand trebuie depus dosarul de indemnizatie pentru crestere copil, in termen de 60 de zile de la nasterea copilului sau dupa terminarea concediului de maternitate(cele 126 zile)? Va multumesc si astept cu interes raspunsurile dumneavoastra.

  • Buna,
   ca sa iti raspund punctual:
   1 . Da, poti sa-ti ei maximul de 126 zile chiar si dupa nastere, nu se pierd.
   2.Din punct de vedere financiar este mai ok sa stai toata perioada.
   3.Da, suspendarea contractului se face dupa cele 126 zile .
   4. La serviciu anunti in momentul cand vei avea de la medical de familie ultimul Certificat medical avand cod indemnizatie 08, ultima zi de medical va fi ultima zi cand esti angajata,cererea de suspendare o vei face cu data imediat urmatoare.
   5.Dosarul de indemnizatie trebuie depun in termen de 60 zile lucratoare de la data suspendarii activitatii ,dupa cele 126 zile( dureaza cam 2-3 luni pana cand vei primi bani).
   Sper ca am fost explicita si ai inteles, o zi frumoasa si crestere usoara!

   • Buna ziua, va rog, mama a nascut in 22 septembrie 2020. Suspendarea contractului de munca s-a efectuat dupa 42 de zile de post-natal, adica in 5 noiembrie. Cererea de indemnizatie s-a depus in 26 ianuarie de catre tata, mama neavand un loc de munca,(este vorba despre deplasarea la Galati, locul de munca al tatalui fiind in alta localitate…). A primit indemnizatia in martie , pentru februarie si o restanta de 242 lei(probabil din ianuarie). Va rog, pentru perioada 06.11.2020-26.01.2021 banii nu se mai primesc? Multumesc frumos!!

  • Dosarul pentru indemnizație se depune in termen de 60 de zile, dacă trec aceste 60 de zile nu se pierde deoarce este un drept al copilului dar va fi mai complicat puțin, indemnizația se calculează de la data terminării celor 45 de zile de medical obligatoriu sau concediul de lauzie cum i se mai spune. Puteți sa va luați sau nu acel concediu de 126 de zile, nu va afectează in niciun fel, dar dacă veți sta 126 de zile in concediu, trebuie sa stați obligatoriu ai cele 45 de zile și după și între timp va depuneți dosarul.

  • Buna ziua!momentan sunt in concediu de crestere copil până la 1 noiembrie,când ar fi trebuit să încep munca.dar am rămas însărcinată cu al doilea copil si va trebui să nasc pe 7 noiembrie.cum procedez pentru a intra din nou in concediu creștere copil si ce documente imi trebuiesc!!!va multumesc

 7. Bună ziua! ma puteti ajuta ,va rog ,cu o lămurire? Timp de 1 an și 8 luni am lucrat la o firma cu contract pe perioada determinata,pe care îl resemnam la 3 luni. Acum,pe 29 februarie îmi expira din nou contractul ,dar angajatorul a hotărât că trebuie să mi l suspende , motivând că am intrat în concediul de maternitate . Mi s a mai spus deasemenea că plata concediului se v a face direct de către Casa Județeană de Asigurări,lucru pe care nu l am mai întâlnit. Va rog sa mi spuneți,este normala aceasta situație ,având în vedere că am avut colege cărora li s a suspendat contractul după ce au născut? Va mulțumesc!

 8. Buna ziua,lămuriți.ma si pe mine va rog,sunt însărcinată in 4 luni,la noul loc de munca sunt din 7 octombrie,înainte am lucrat din iunie 2016 până anul trecut in iulie cand firma s.a inchis,secretara de la firma asta o ține una si buna ca nu as avea dreptul la indemnizația de creștere a copilului pentru ca nu am 12 luni consecutive

   • Bunã seara vin si eu cu o întrebare la dumneavoastra pe ce sait trebuie sa intru sa vad care este drepturile unei mame care a lucrat în strainatate si mai are vrio cateva luni pana trebuie sa nasca sa poata beneficia de indemnizatie va multumesc

 9. Buna ziua! Lucrez in invataman si am facut o cerere sa ma intorc mai devreme cu cateva luni ca sa iau acea insertie. Intre timp a aparut ceva si nu mai pot reveni la minca la data precizata si voi reveni cand implineste copilul 2 ani. Ce pot face sa anulez prima cerere? Multumesc

 10. Buna ziua! Dacă m-am intors la serviciu imediat după concediul maternal si a intrat soțul in concediu de îngrijire a copilului, mai pot intra in concediu de îngrijire a copilului?

 11. Buna ziua ! Vă rog frumos să mă ajutați cu o problemă. Am intrat în concediu de maternitate în data de 16 Ianuarie 2020. Să
  presupunem că am un salariu brut de 4273 lei și net de 2500 lei. În luna Ianuarie am lucrat 8 zile, am mai avut o zi liberă plătită si am si 11 zile de concediu de maternitate. Cât ar fii trebuit să primesc referitor la exemplul dat? Mie mi s-a spus că concediul de maternitate se calculează din net nu din brut. Am primit mai puțini bani decât netul.
  Vă mulțumesc pentru timpul acordat.
  O zi minunată vă doresc.

 12. Buna ziua!
  Va rog sa ma ajutati cu o infirmatie. Sunt in concediu crestere copil din luna septembrie anul 2019. Cand va avea copilul 1 an(27 iunie) vreau sa imi imi caut un alt loc de munca si as vrea ca in concediu de crestere copil sa intre tatal acestuia.

  Intrebarea mea este daca in cazul in care doresc incepere serviciului cand copilul va avea 1an si 3 luni de exemplu, va putea intra din acel moment tatal in concediu crestere copil pana cand copilul va implini 2 ani?

  Va multumesc!

 13. Buna seara! Eu m-am întors la serviciu cu data de 1 Septembrie 2019 și in data de 1 martie 2020 voi intra in concediu de maternitate, urmând sa nasc al doilea copil in luna aprilie. Prin urmare indemnizația pentru cel de-al doilea copil se va calcula din media a 6 luni din suma primei indemnizații și 6 luni salariu. Ce acte voi depinde astfel la dosar pentru a dovedi veniturile?
  In cele 6 luni de lucru am beneficiat și de spor de inserție (fiica mea face 2 ani acum in martie), ce va trebui sa fac pentru a suspenda acest spor? Bănuiesc ca nu îl mai pot primi din momentul in care voi intra in concediu de maternitate.
  Va mulțumesc anticipat pentru răspuns! Numai bine!

  • Buna Ioana,
   Sotia mea este fix in aceeasi situatie doar ca e un an mai tarziu(1 Septembrie 2020 – nastere copil primele zile din Aprilie).

   Poti te rog sa ne spui cum ai facut pana la urma?

   Multumesc mult!

 14. Buna seara ajutat i ma va rog si pe mine până în luna iulie apar ca am lucrat adica in 2 ani am 12 luni lucrate dacă cele 9 luni de sarcina ni am mai lucrat pot beneficia de o mică indemnizație de creștere a copilului?

 15. Buna ziua,
  Sotia mea este in concediu de crestere copil de 1 an si 4 luni, pentru prima fetita. In curand urmeaza sa nasca al doilea copil. Practiv va fi o diferenta de 1 an si 5 luni intre copii. Indemnizatia e cea minima, fiind angajata anterior pe salariul minim. Intrebare: Pot lua eu (tatal) restul de concediu pentru primul copil, respectiv 6 luni, iar sotia sa si ia pentru cel de al doilea? Cu alte cuvinte, sa duc eu pana la capat concediul pt primul copil, iar sotia sa isi ia cei 2 ani pt cel de -al doilea? Nu voi sta 6 luni, ci 5. pentru a primi si sporul de insertie. Multumesc anticipat pt raspuns.

  • Bună ziua! Sunt în CCC cu primul copil, care va împlini în 30 iulie 2 ani și am născut în 1.05. 2020 cel de-al doilea copil. Intrebare mea este: Voi primi pe perioada celor 3 luni indemnizatie pentru amândoi copiii sau doar pentru primul?

 16. Buna seara! Sunt insarcinata, nasc in Noiembrie, dar am estimat ca perioada lucrata ar fi 11luni și jumătate. Pentru zilele care îmi lipsesc pot plăti contribuțiile la stat singura, pentru a beneficia de indemnizatie?

  • Nu se pune la concediu dacă va plătiţi contribuţiile. Singura soluţie este să mai lucraţi o lună sau să vă bagati undeva pentru o luna cartea de munca pentru o luna

   • Buna ziua!
    Daca ati lucrat 11 luni + cateva zile, se iau acele zile ca fiind luna 12. Important este sa aveti 12 luni venituri, nu conteaza cate zile din lunile respective ati lucrat.

    • Buna ziua! Expresia „12 luni” ce inseamna mai exact, pentru ca fiecare are parerea lui?…sotia mea are pe cartea de munca 12 luni din care lipsesc 3 zile . Mai exact: primul loc de munca angajata de la 01.09.2020-31.12.2020, iar al II-lea loc de munca de pe 11.01.2021-06.09.2021,pe 07.09.2021 a nascut….. deci este „golul” acesta de 10 zile de la 01-11 ianuarie 2021. Fractiunile de luna (in speta luna ianuarie ) se calculeaza ca si o luna sau doar 20 de zile? Mentionez ca o cunostinta nu a primit indemnizatie pentru ca ii lipseau cateva zile din cele 12 luni (asta fiind in urma cu cativa ani). Intrebarea mea este daca 100% intra la indemnizatie in cazul acesta. Multumesc!

 17. Buna ziua!dacă lucrez si la stat si-n particular cum mi se calculează indemnizația de creștere copil? Prenatalul si postnatalul il iau din ambele părți sau numai dintr-o parte(de la stat sau de la privat)?Multumesc!

 18. Buna ziua,
  Sunt in concediu crestere copil pana la 2 ani, care se termina in luna aprilie a.c., avand in vedere starea de urgenta in care ne aflam, se mai poate prelungi pentru a nu fi nevoita sa ies din casa, serviciul meu nu face parte din cele necesare vietii ( sanatate, alimentatie..) si se pare ca activitatea in cadrul firmei s a micsorat destul de mult. Mutumesc frumos!

  • Buna ziua,
   Pana la acest moment acest punct nu a fost tratat in Guvern sau Parlament, deci procedura de reluare a serviciului ramane cea normala. In cazul in care va reluati legal jobul si intrati in somaj tehnic veti beneficia de indemnizatia de somaj tehnic de 75%.

 19. Buna seara,
  Dupa concediul de maternitate am inceput direct serviciul. Copilul are 1 an si 8 luni. Primesc stimulent de insertie.
  1. Pot intra acum in ccc pana indeplineste 2 ani?
  2. Daca hotarasc sa revin iarasi la munca peste alte 2 luni pot? Voi primi iara stimulent de insertie pana la 3 ani in locul ccc?
  3. Cand se termina ccc? La 12 sept cand implineste copilul 2 ani sau pe 30 sept dupa ce implineste 2 ani? Copilul nascut pe 12 septembrie
  Multumesc anticipat pt raspunsuri!

 20. Buna ziua, daca in ultimele 5 luni am beneficiat de stimulent de insertie, as putea sa schimb dosarul si sa stau in concediu de crestere a copilului, macar 7 luni apoi sa ma intorc la munca?

 21. Buna, ma ajutati si pe mine va rog cu o informatie?
  Am născut pe data de 02.03.2020 imi spuneti ca rog suspendarea CIM pt creștere copil se face din 12 aprilie sau 13 aprilie ….pana cand (01.03.2022 sau 01.02.2022 )?Multumesc!

 22. Buna ziua! Sunt însărcinată și lucrez cu contract de muncă pe perioadă determinată. Pe 31.08.2020 imi expira contractul. Data probabilă a nașterii este 25.10.2020. Pot beneficia de indemnizație? Precizez faptul ca pe 31.08 voi avea 21 de luni lucrate in ultimii 2 ani.

  • Bineînţele că puteţi. Ba mai mult ar trebui să stiţi ca puteti beneficia si de concediu pre si post natal dat direct de Casa de Sănătate in urma depunerii concediului medical la aceasta. Conditia ca o mamica sa beneficieze si de concediul pre si post natal este ca aceasta sa fi lucrat măcar 30 de zile in ultimele 12 luni . Deci imediat ce va inceteaza contractul va luati concediul de la dr de familie , il depuneti la casa de sanatate si va dau ei banii. Iar dupa ce nasteti inrati in concediu crestere copil.

   • Daca va loviti de un raspuns negativ explicatiile ca ar trebui sa verifice in lege sa vada ca asa e. SI daca lucrati doar o luna pe sarcină cand faceti 7 luni si puteti lua concediul pre si post natal de la dr de familie să il depuneti la CASA DE ASIGURARI si aceasta din urmă vă va vira banii

    • Îmi puteți da mai multe detalii? Ca nu îmi răspunde nimeni concret cum as putea face, am rămas fără loc de munca și sunt însărcinata in 6 luni și jumătate, cum pot beneficia de acest concediu prenatal? Merg la medicul de familie și apoi la Casa de Asigurări?

   • Bună seara! Sunt insarcinata în 5 luni și jumătate. Anterior sarcinii am lucrat 2 ani și 10 luni (16.oct.2017-05.aug.2020)la o firma după care a trebuit sa imi depun demisia. Am avut avut 2 luni pauza, după care m-am angajat la o alta firma(15.oct.2020-14.april.2021) dar cu contract pe perioada determinata, adică îmi expira pe data de 14 aprilie 2021, eu urmând sa nasc la începutul lunii iunie. Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului și de concediul pre și post natal? Cum anume procedez? Mulțumesc.

 23. Daca va loviti de un raspuns negativ explicatiile ca ar trebui sa verifice in lege sa vada ca asa e. SI daca lucrati doar o luna pe sarcină cand faceti 7 luni si puteti lua concediul pre si post natal de la dr de familie să il depuneti la CASA DE ASIGURARI si aceasta din urmă vă va vira banii

 24. Salariata unui ONG vrea să revină la muncă cu patru luni şi patru zile mai devreme din CCC. Cum se face reangajarea?
  Transform suspendarea în angajare trimiţând fişierul RVS la REVISAL fără să-i mai fac un alt contract de muncă?
  Aştept răspunsul, dacă se poate pe adresa de mail: [email protected]

 25. Buna ziua am înțeles că se prelungește concediu îngrijire copil pe perioada stării de urgență dar în acest caz mai putem beneficia de stimulentul de inserție de ex.fetita mea împlinește 2 ani pe data de 15 iunie eu ar trebui sa ma intorc la lucru pe data de 15 aprilie că sa primesc stimulentul, se poate prelungi și acordarea stimulentului?aceasta întrebare a fost pusă de mai multe persoane dar nu sa dat inca nici un răspuns

 26. Buna! În cazul cadrelor militare, pt persoanele care au fost deja în primii 3 ani de concediu de creștere a copilului și au certificat de handicap al copilului prelungit pt încă 1 an, nu mai primesc 85%din venit, ci doar 1250 lei? Nu mai beneficiază de norma de hrana? Multumesc

 27. Bună ziua. De la 1 aprilie sunt în șomaj tehnic și de curând am aflat ca sunt însărcinată. Voi beneficia de indemnizație de creștere a copilului?

 28. Buna am si eu o intrebare lucrez dar sunt pt cresterea copilui ne plătește cu 75 la sută si trebe sa merg l lucru daca no inceput scolile o inceput onlain

 29. Bună ziua,
  Va rog sa ma ajutați cu niște răspunsuri
  Eu la 1.nov .2019 mi am dat demisia de la locul de munca la care lucram de 6 ani , tot în acesta luna am rămas însărcinată cu data nașterii 25.aug.2020 iar în tot acest timp nu am mai fost angajata.
  După calculul meu am 14 luni lucrate în ultimii 2 ani ceia ce inseamna ca ar trebui sa ma încadrez; dar mie în momentul în care depun dosarul am văzut ca îmi trebuie adeverință de suspendare a locului de munca care nu o am 😑 fiind fără loc de munca în acest moment . Cum procedez? Ce îmi trebuie de la fostul loc de munca ?
  Pot beneficia și eu de concediu medical înainte de nașterea copilului ?
  Va mulțumesc!

 30. Buna ziua, va rog sa ma ajutati sunt disperata,ieri am primit un preaviz de concediere de la angajator in timp ce eram in concediu de odihna si astazi am aflat ca sunt insarcinata.Concedierea se face din motivul desfiintarii postului cu ocazia reorganizarii firmei.Avand in vedere ca nu am primit decizia de concediere ci doar preaviz ,daca le trimit acte doveditoare cu privire la sarcina,ma mai pot concedia?Si sunt si intretinator de familie ,mai am un copilas.

 31. buna ziua,daca am lucrat in continuu 4 ani ,in 24 aprilie am fost concediata din motive ce nu tin de mine si intru in somaj idemnizant,calculul venitului pentru concediul de crestere a copilului,daca nasc in decembrie ,se face din venitul salarial pe cele 12 luni lucrate anterior nasterii copilului sau se ia in calcul si venitul din perioada somajului?
  multumesc

  • Daca ati lucrat intr-un stat UE, plus Norvegia, ELvetia,UK – da, se iau cu traducere autorizata dupa fluturasi, contract etc.

   se calculeaza si indemnizatia in functie de salariul din strainatate. Conditia este sa fi lucrat macar o luna anterior nasterii in Romania.

   • Deci inca se ia in calcul si UK? Eu am ramas insarcinata in luna decembrie, lucrez in UK de peste 4 ani si in luna mai as vrea sa ma intorc in tara. Am posibilitatea sa ma angajez undeva dar nu stiam daca se mai ia in calcul si anii lucrati in Uk, acum ca au iesit din uniune.

 32. Bună ziua!
  Urmează sa nasc în septembrie, precizez faptul ca am 10 luni lucrate în țară și 8 în Germania, în ultimii 2 ani.
  Pot beneficia de indemnizație?
  Mulțumesc!

 33. Buna dimineata! Sunt insarcinata cu gemeni in saptamana a 18.Momentan lucram in strainatate, avand in vedere situatia actuala in ceea ce priveste acest virus dorim sa ne mutam in Romania unde atat eu cat si sotul avem posibilitatea sa ne angajam.Stiti cumva daca pot beneficia de maternitate cu contractul de munca din strainatate? Totodata ce cerinte se cer?
  Multumesc anticipat

  • Da poti beneficia.Iti trebuie minim 30 zile lucrate in Români sa poti lua indemnizația aici ceea ce înseamnă să te angajezi 1 luna jumatate,poti sa lucrezi si mai mult dar atunci o sa ai mai puțini banii la indemnizație deoarece acolo castigai o altă sumă aici alta suma.De exemplu:10 luni lucrate acolo plus 2 aici in Romania.Se calculează salariul de acolo plus salariul de aici se împarte la 12 si ce iti da calculez 85% din suma finala.Doar net.ul se calculează Atentie!

   • Bună am lucrat în străinătate cu contract însă în țară nu am lucrat de când sunt însărcinată am lucrat doar înainte de a pleca în străinătate pot beneficia de iindemnizația de creștere copil?

 34. Buna ziua
  Mă ajutați va rog cu un răspuns ,in iunie 2019 mi s-a terminat concediu de creștere copil și am demisionat și nu am mai lucrat ,in acest moment sunt însărcinată în 3 luni ,daca mă angajez de acum am șanse să primesc indemnizație după ce se naște copilul?

 35. Buna ziua,

  Am si eu o nelamurire. Avem un bebe de 4 luni. Sotia nu are venituri in ultimii 3 ani. Am depus cererea pentru stimulentul de insertie. Intrebarea mea este: Daca vreau acum sa benefeciez de concediu de crestere a copilului mai am dreptul ?

 36. Bună ziua, a-și avea o întrebare, concediul de maternitate se calculează în cele 12 luni? Am născut înaintea termenului la 7 luni și am luat cele 126 zile după naștere.
  Mulțumesc

 37. buna seara, am un copil de 1an si 3 luni si sunt in concediu de crestere copil, am ramas insarcinata si voiam sa stiu daca o sa mai beneficiez de indemnizatie la urmatorul.,si ce documente ar trebui sa duc la serviciu.nu stiu cu ce sa ma confrunt pe viitor, tinand cont k in ianuarie ar trebui sa ma intorc la lucru
  …daca m-ati ajuta cu un raspuns v-as fi tare recunoscatoare..
  …va multumesc

 38. Bună ziua eu am fost în concediu de creștere copil timp de 2 ani si contractul mia fost suspendat de la firma unde am lucrat eu nu mam întors încă la servici deoarece nu are cine sa stea cu fata și vroiam sa știiu dacă pot beneficia de ceva bani de unde am lucrat eu acum nu mai primesc nici un venit decât alocația.

 39. Bună ziua. Veniturile trebuie realizate în tara, pt a beneficia de indemnizație? Dacă am lucrat în străinătate, dar vreau sa nasc acasă, pot beneficia de indemnizație be baza veniturile pe care le-am acumulat acolo?

   • Puteti sa precizați unde scrie in lege despre cele 30 de zile lucrate? Eu am gasit doar in Ordinul 1474/2011, scriind despre “ultima perioada înaintea nașterii copilului”…
    Multumesc!

 40. buna ziua !
  3 ani am lucrat la o firma adica 2016 -2019, apoi mi-am dat demisia si am facut 7 luni voluntariat la servicul de ambulanta,adica din luna mai 2019 pana in luna noembrie 2019, iar acum m -am angajat de aproximativ 6 luni la un cabinet medical. POT BENEFICIA DE CONCEDIUL CRESTERE COPIL ?

 41. Buna ziua. Ma aflu in concediu de crestere a copilului. La 01.06.2020 se implinesc cei doi ani de concediu pentru cresterea copilului, urmand se reiau activitatea, insa nu doresc sa-mi desfasor activitatea in continuare la societatea de unde am plecat in concediu de crestere a copilului, avand oferte mai avantajoase. Intrebarea mea ar fi : dupa reluarea activitatii la societatea la care sunt angajata in prezent (contractul individual de munca fiind suspendat), exista o perioda de timp stabilita de lege in care am obligatia de a lucra la societatea de la care am plecat in concediu de crestere a copilului sau la initiativa mea, angajatorul poate sa inceteze contractul individual de munca oricand. Multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Am fost in indemnizație crestere copil,iar in data de 29 aprilie 2020 mi-am reluat activitatea la o alta firma ca sa pot beneficia de insertie…La firma la care am lucrat pana sa intru in indemnizație crestere copil am contractul suspendat .Trebuia făcută incetarea contractului din moment ce era deja suspendat?

 42. Bună ziua, am si eu o întrebare. Am contract de munca pe un an iar contractul expira cu 11 zile înainte ca eu sa nasc. Daca angajatorul nu-mi prelungește contractul eu mai pot beneficia de indemnizația pt cresterea copilului, si ce-mi rămâne de facut? Mulțumesc!

 43. Bună, am si eu o nelamurire daca lucrez de 7 luni la noul loc de munca beneficiez de indemnizație, pana acym am lucrat 3 ani in stainatate fara contract de munca. Multumesc

 44. Bună ziua. Am o întrebare dacă indemnizația pt creșterea copilului mia fost acordata pe data de 1 august și copilul face 2ani pe data de 5iunie pana când beneficiez de aceasta? Pana pe 1august?

 45. Buna ziua.
  Se da următoarea speță:

  SUNT BUGETAR, funcționar public, deci am avut venituri certe și contribuie în ultimii 2 ani, la fel și soția care e la privat pe salariul minim pe economie.
  Ea intra acum în concediu prenatal și apoi va avea concediu postnatal, a anunțat la serviciu, a făcut dosarul pt acest concediu, deci va lua acele 120 și ceva de zile. Acum problema noastra este pe fondul Covid va veni o criza, se vorbește deja se restructurare in sistemul bugetar, astfel, că sa îmi apar postul deținut, daca va fi cazul, pot să-mi iau eu concediul de creștere copil de 2 ani? Daca îl iau eu, soția care nu e bugetară va trebui sa își dea demisia de la privat și o să stăm amândoi acasă. Daca ea își dă demisia, exista vreun inconvenient, in sensul că mi s-ar putea refuza solicitarea concediului de creștere?
  Mai aveți vreo sugestie, ce ați face in locul meu?

  Va mulțumesc,

  • Nu va vor refuza. Eu am fost in ccc iar sotul nu lucra si nu avea dreptul la ccc si nu ne-au facut probleme. Tot asa am primit stimulent insertie desi sotul nu lucra (el insa nu avea dreptul la ccc)

 46. Buna ziua…am fata de 17 ani…este în clasa a 11 la liceu…este însărcinată în 6 luni….aș vrea să știu dacă ea poate beneficia de indemnizația ptr creșterea copilului?

 47. Buna ziua,am niste nelămuriri,urmează să nasn in noiembrie ,am lucrat 12 luni in ultimele 24 doar că la o verificare am observat că angajatorul nu a cotizat luna întreagă la cartea de munca ,adică din 20 zile am doar 3 zile ,respectiv 11zile în altă luna ,cu toate că am lucrat luna întreagă .e vreo problema la primirea indemnizației?Mulțumesc

 48. Daca cele 9 luni de sarcina nu am lucrat dar în ultimi 2ani anterior nașterii copilului am lucrat timp de 15 luni pot beneficia de concediu creștere copil!Dar de prenatal și postnatal?Vă mulțumesc!

 49. Buna ziua! Am si eu o nelamurire: sunt insarcinata in 4 luni jumate si nu am conecediu medical dar am bagat somaj si as vrea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatie crestere copil cand acesta se va naste( neluand concediu medical). Multumesc ! O zi frumoasa!

 50. Buna ziua,

  Eu numai ce mi-am schimbat locul de munca, iar la cei de la care am plecat eram in primele 3 luni. Trebuie sa incep din 9 in cealalta parte, iar aici mi-au zis ca de maine pot sa nu mai vin ca nu mai are rost si automat vor fi 4 zile de intrerupere. In week-end numai ce am aflat ca sunt insarcinata. Ma afecteaza aceste 4 zile la indemnizatia de maternitate? Multumesc.

 51. Bună ziua. Sunt angajata din 1.11.2019.deci (7 luni vechime).ar trebui să nasc la începutul lui ianuarie 2021. Am sarcina la risc (Bine, și serviciul e solicitant și firma mă împinge spre concediu de risc,).mă afectează în vreun fel la indemnizatie de creștere? Vă mulțumesc

 52. Buna ziua,am si eu o întrebare daca ma poate cineva va rog.Azi am primit decizia pt indemnizația ccc si dupa calculele ce le-am facut eu pe net pe calculatorul online ,ei nu am calculat corect.sa ma exprim mai bine lor le-a dat o sumă mai mică decât mi-a dat mie cand am calculat online pe calculatorul pt indemnizația pt ccc. I s-a mai întâmplat cuiva??
  Multumesc mult

 53. Bună ziua,
  Am o întrebare la care sper să mă puteți lămuri. Eu stau la București, dar cu domiciliul stabil pe buletin, la Zalău.
  Este cumva un mod sa-mi depun dosarul pentru indemnizatie la București? Angajată tot la București am fost, doar nu mi-am schimbat adresa din buletin.
  Multumesc frumos

 54. Bună ziua, am și eu o întrebare va rog frumos sa ma lămuriți și pe mine sunt în concediu de creșterea copil am 2 gemeni de 5 luni și și beneficiază de indemnizație pt amundoi și am rămas din nou însărcinată. Întrebarea mea este dacă eu nasc când vor avea gemeni în jur de un an și o lună voi beneficia de indemnizație în continuare pt gemeni pana la 2 ani și pt cel de al3 copil pana la vârsta de 2 ani? Adică pot lua indemnizația pt cei 3 copii pana ajung la vârsta de 2 ani fiecare?

 55. Bună ziua!
  Am și eu o întrebare, dacă am lucrat la o firmă timp de 5ani și 2luni, mi-am dat demisia pe 16martie 2020 și m-am angajat pe 2aprilie 2020,dar am rămas însărcinată, beneficiez de indemnizație pt creșterea copilului!
  Vă mulțumesc pt raspuns!

  • Buna ziua,
   Da, puteti sa beneficiati de indemnizatie pentru cresterea copilului, deoarece indepliniti conditia necesara si anume ati lucrat minim 12 luni in ultimii 2 ani anteriori nasterii.

   O zi placuta!

 56. Peste 3 luni mi se expira indemnizalia pentru copil vreau sa o prelungesc insa societate unde lucrez sa desfiintat cum procedez in acest caz

 57. Buna seara,

  Ma aflu in concediu fara plata de 2 luni, contractul de munca va fi suspendat pe o perioada de 12 luni, si as vrea sa stiu daca pot face ceva pentru a beneficia de concediu medical. Pot sa-mi platesc taxele la casa de sanatate, ma ajuta?

  Inteleg ca de indemnizatie voi beneficia deoarece am 12 luni lucrate in cele 24 de luni anterioare nasterii dar nu imi este clar cu cele 126 de zile de pre si post natal cum as putea beneficia.

  Va multumesc anticipat!

 58. Buna ziua eu am lucrat la o firma care în urma pandemiei mă dat în șomaj tehnic eu nu am spus celor de la firma că sunt însărcinată sunt și în divorț de fostul soț care nu vrea să recunoască copilul in momentul de față eu nu am un job și mai am doua săptămâni și nasc pot solicita indemnizație de creștere a copilului și ce acte am nevoie și cînd pot incepe procedurile

 59. Buna,

  Indemnizatia pe care o primesc de la CAS pentru concediul prenatal intra in calculul mediei pe 12 luni pentru indemnizatia de crestere a copilului? Ca PFA am cotizat separat la plafonul maxim 6 luni si concediul prenatal ar ridica cu mult media. (Banuiesc ca postnatalul sigur nu intra, ca e dupa nastere)

  Multumesc frumos!

 60. Buna ziua! Ştefan Florina este numele meu. Am contract pe perioada determinata pana pe data de 31.08.2020 Si urmeaza sa nasc pe 3.09.2020 (am lucrat in ultimii 2 ani ca profesor suplinitor la o Scoala Gimnaziala ). Vreau sa stiu daca voi beneficia de concediu prenatal Si postnatal? Unde trebuie depuse concediile? Ce pasi trebuie sa urmez?! Mulțumesc

 61. Bună ziua. Cum se considera luna întreaga când întru în concediu de creștere copil? Cum calculează ei? De ex eu am întrat în 24.04.20 în concediu de creștere copil și în 15.06.20 am primit prima indemnizație pe card, dar nu mi se explică ce înseamnă suma, dacă e și alocatia copilului. Mie mi se pare ca sunt putini bani. Cât mai e alocatia copilului?

 62. Bună ziua am o nelămurire dacă am lucrat în 1 an de zile la o forma și 1 jumate la alta firma în urma cu 6 luni.. Ma băgat în preaviz.. Apoi am aflat ca sunt însărcinată.. Pot benificia de indemnizatie de copil.. Acum iau doar somaj. În ciuda faptului ca ma concediat.. Mulțumesc aștept răspunsuri.

 63. Buna ziua,
  Am fost angata cu norma intreaga in intervalul mar 2016 – mar 2020. Am parasit locul de munca prin demisie, deoarece ar fi trebuit sa incep in alta parte. Datorita pandemiei, posturile s-au redus si am ramas fara loc de munca, si am si aflat ca sunt insarcinata, urmand sa nasc in decembrie. Beneficiez de indemnizatie? Baza de calcul va fi salarul pe 12 luni din ultimii doi ani? Multumesc

 64. Buna,va rog ajutati-ma cu un raspuns.Perioada de dupa nastere ,cea de 42 de zile se calculeaza din prima zi de nastere a copilului sau din a doua zi????Multumesc

 65. Buna ziua sunt insarcinata si am lucrat cu contract pe perioada determinată .pe 20 06 2020 mia expirat contractul de munca.data probabilă a nașterii este 7 ,8 august ,am lucrat din data de 20 06 2018 până pe 20 06 2020.Pot sa beneficiez de indemnizația de creștere a copilului?

 66. Buna ziua!sunt in ccc pana pe 5 iulie si am fost anuntata de angajator ca nu are un post disponibil pentru mine avand in vedere situstia actuala .Mi s a spus ca trebuie sa merg sa semnez o incetare de contract .Va rog mult sa mi spune ti cum se procedeaza in astfel de cazuri ?

  • Buna ziua,
   In acest context angajatorul de fapt va cere ca dumneavoastra sa va semnati demisia. Puteti alege sa nu o faceti, deoarece temeiul legal nu ii permite acestuia sa va incheie contractul unilateral.

 67. Buna ziua!sunt in ccc pana pe 5 iulie si am fost anuntata de angajator sa merg sa semnez o incheiere de contract pentru ca nu ma poate primi inapoi la munca.Imi spune tu va rog cum se procedeaza in astfel de cazuri ?

 68. Buna ziua, daca pe data de 29 iunie a expirat concediul maternal si suspendarea locului de munca se va face cu 1 iulie, pentru ca nu am realizat ca trebuie anuntati mai din timp cei de la serviciu, afecteaza in vreun fel acordarea indemnizatie? Ce se intampla cu ziua de 30 iunie? Cum va fi luata in calcul? Multumesc! O zi buna!

 69. Buna ziua, dacă sunt angajata part-tine la 2 ore, beneficiez de indemnizație? Se încadrează tot in suma minima de indemnizație de 1250 de lei?

 70. Buna ziua.Eu am lucrat la privat.Dar nu am lucrat decat 2luni.Asta sa intamplat In 2020 de la inceput de an .In aprilie am ramas oinsarcinata.Acum nu am loc de munca,somaj nu pot lua,de angajat nici nu poate fi vorba.Nu am altevenituri.Pot beneficia de vreun ajutor?Ce ma sfatuiti sa fac?

 71. Buna ziua.daca beneficiez de pensie invaliditate pot lua indemnizatie?si ce documente trebuie.si unde trebuie depuse.va rog un răpuns.Multumesc

 72. Buna ziua, daca am lucrat in Elvetia si pot face dovada lunilor lucrate sunt eligibil pentru maternal si indemnizatie, precizez ca am colegi care au primit ajutor de somaj in Romania in baza dovezii de munca din Elvetia.

 73. Buna ziua, in ultimii 2 ani am lucrat si inca lucrez in UK, voi naște aici si planific sa ma stabilesc in Romania dupa nașterea copilului. Ma pot încadra pentru indemnizație? Daca da care este termenul de depunere a documentelor necesare? Multumesc

 74. Buna ziua!As dori o informatie.Eu sunt in CCC din septembrie 2019 si sotia ne lucrand ar dori sa se angajeze cu 4 ore pe zi,pe mine ma afecteaza angajarea ei?

 75. Buna seara Am pe cartea de munca 10 luni Nu mai lucrez dar am ramas insarcinata pot plati cartea de munca din mana 2 luni sa iau i demnizatie dupa ce nasc

 76. Bună ziua, după terminarea celor 126 de zile de postnatal este obligatorie suspendarea contractului imediat cu ziua urmatoare sau se mai pot lua câteva zile din concediu de odihna restant/un co medical de alt tip și apoi suspendarea?

 77. Daca sunt in ccc cu băiețelul și am nascut acum cel de-al doilea copil, diferența dintre ei este de 1 și 6 luni , cele 6 luni pana împlinește primul copil 2 ani de ce beneficiez in plus? Aplicație și stimulent ceva am înțeles? Apoi cand termin cu primul copil încep alți 2 ani pentru cel deal doilea?

 78. Buna ziua! Am o nelamurire: Pe data de 1.01.2020 am nascut prematur de urgenta la 6 luni avand ceva complicatii.Firma la care am lucrat 2 ani este in insolventa,nu mi-au platit nici salarul pe decembrie,nici concediile medicale care au fost integistrate la ei(au spus ca imi vireaza casa de sanatate)Mi-am bagat actele de indemnizatie si in luna iulie 2020 am primit prima indemnizatie.Ce sa intampla cu restul celor 6 luni in care eu nu am primit nici un ban?mi s-a spus ca mi se da indemnizatie din urma,nu am primit nimic,banii pe medical ii mai pot recupera,o sa ii primesc candva?
  Multumesc

 79. Buna ziua! Sunt in ccc, copilul face 2 ani in aprilie 2021, vreau sa ma întorc la serviciu mai devreme dar la alt angajator fata de cel pe care l-am avut înainte să intru în ccc. Am depus cererea de reluare a activități si demisia cu aceiasi data, dar angajatorul nu vrea sa le ia in considerare pe motiv că el nu este obligat sa imi primească cererea de reluare a activități mai devreme de 2 ani , moment în care face copilul 2 ani. Intrebarea mea este angajatorul procedează corect?

 80. Salutare,
  Soția mea este în a 7-a lună de sarcină și pe luna din urmă i-au fost retrase tonusurile salariale, pe motiv că a fost toată luna în concediu medical și ”nu și-a îndeplinit sarcinile de serviciu”, încasând astfel un salariu mult mai mic.
  Când cei de la contabilitate au fost sesizați de acest lucru, au răspuns că nu este nimic ilegal în treaba asta fiindcă i s-a suspendat contractul de muncă pe durata lunii din urmă și i s-au retras drepturile,fiindcă nu și-a îndeplinit sarcinile de serviciu.
  O explicație lipsită de bun simț și total aiurea, de parcă ea a vrut să aibă probleme de sănătate. În plus, nicăieri în nici un contract al ei sau act adițional, nu este specificat faptul că ei își rezervă dreptul de a retrage bonusurile salariale în cazul unui concediu medical.
  De menționat faptul că soția mea a mai avut perioade de concediu medical și odihnă de-a lungul anilor și a luat salariul complet.
  Este cunoscut faptul că această corporație are asemenea practici cu femeile însărcinate, lăsându-le fără bonusuri pentru a nu plăti concediul prenatal integral ci la valori reduse.
  Ce trebuie făcut în asemenea situație?
  Mulțumesc.

 81. Buna ziua!
  Daca Am lucrat pana in 1 iulie 2020!
  Dupa care am incheat contractul de munca!
  Si am nascut pe 12 iulie!
  Pot sa beneficiez de concediu postnatal???
  Daca da?! Unde ma adresesz ca sa depun actele??? Si pentru indemnizatie de crestere copil?
  Sau Pot sa benefeciez de indemnizatie crestere copil fara ca sa benefeciez de concediu postnatal?

 82. Buna ziua, imi spuneti si mie va rog, daca sotul meu face 10 luni la momentul in care se naste bebelusul nostru mai poate lucra inca 2 luni din acel moment si dupa sa intre in postnatal?
  Astept raspuns, va multumesc!

 83. Bună ziua!
  Sunt însărcinată, lucrez în învățământ, nu mi-am luat concediul prenatal, voi lua doar acele 42 zile obligatorii postnatale.
  Întrebare: pot ca imediat după expirarea acestor 42 de zile să nu intru IMEDIAT în CCC, dar să intru peste câteva luni?

  Toate cele bune!

 84. Buna ziua. Soțul meu se afla in concediu de creștere copil si ia indemnizație pe primul copil care are 1 an și 10 luni.,dar mai avem un copil de 9 luni.as vrea să știu dacă poate beneficia de indemnizație si pt al doilea copil sau nu se mai poate? Mulțumesc

 85. Buna ! Imi puteti spune daca am lucrat in strainatate in ultimii ani si sunt angajat in Romania cu doua luni inainte sa se nasca bebelusul, deci 10 luni in strainatate si 2 luni in Romania . Imi puteti spune va rog daca pot sa beneficiez de aceasta indemnizatie si daca da cum se calculeaza ? Multumesc !!!

 86. Bună ziua soțul meu se afla in concediu de creștere copil si ia indemnizație pe primul copil care are un an și 10 luni,dar mai avem un copil de 9 luni .oare ar mai putea beneficia de indemnizație si pt al doilea copil? Mulțumesc

 87. Buna ziua,

  Am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta, pe langa contractul de munca de 8 ore pe care il detin in Romania, mai am activ incepand cu aceasta luna, un contract remote, de 4 ore in uk, pentru indemnizatie se pot cumula cumva ambele venituri ,daca da cum se procedeaza? eu sunt acum insarcinata in 6 luni, voi merge la serviciu pana la cele 7 luni si 10 zile sau cate sunt, iar contractul remote din strainatate as vrea sa il continui pana nasc.
  Multumesc frumos

 88. Bună ziua
  Sunt la al doilea copil. M-am întors la servici in dec 2018 și am intra in concediu de risc la jumătatea lunii noiembrie 2019 cu al doilea copil. E adevărat că indemnizația pt al doilea copil nu poate fi mai mică decât prima daca intri in mai puțin de un an în concediu maternal? Mă incadrez in această speță?

 89. Bună-ziua eu am lucratdin 2018 pana ăn 2019 am 9 luni mam reangajat în februarie 2020 am 4 luni ăn total 13 luni lucrate dar cu antrerupere pot lua indemnizație creștere a copilului de 2 ani

 90. Bună ziua!Dacă am fost angajată timp de 3 ani la o firmă cu care inchei colaborarea pe 19 august 2020 și am in plan sa rămân însărcinată în următoarea perioadă, pot beneficia de concediu și indemnizație pentru creștere copil?Mulțumesc

 91. Buna ziua! Am fost in CCC pana la 2 ani pana in iunie 2020 (copilul a implinit 2 ani in iulie 2020). Am aflat ca sunt din nou insarcinata si din iunie 2020 sunt in concediu fara plata. M am asigurat la CAS ca si gravida fara venituri. Mai pot beneficia de Ccc si pre/postnatal. CCC am inteles ca pot, dar de pre/postnatal toata lumea mi a spus ca nu pot beneficia deoarece nu cotizez in lunile astea cat voi sta in concediu fara plata. Ar trebui sa nasc in ianuarie 2021. Multumesc!

  • Bună dimineața. Am văzut ca să dat o lege de posibilitatea prelungiri cccului pana la 3 ani ai copilului. Ideea este ca eu am terminat ccc în 19 aprilie copilul facand2 ani în 18 aprilie, ceva cu luna tatălui noi neștiind asta. Apoi sa prelungit automat pana la 1 iunie. Firma la care am lucrat sa inkis când eu eram însărcinată în 2 luni, am întrat în șomaj și din șomaj în ccc. Eu as putea prelungi ccc pana la 3 ani? Am acest drept? Mulțumesc

 92. Buna ziua,
  Va rog cine stie sa ma ajute cu o informatie, acum am terminat masterul si am ramas insarcinata, nu am lucrat pana acum, daca ma angajez acum pot intra in concediu de crestere copil dupa ce lucrez cele 12 luni?
  Sau se pune la vechime masterul?
  Multumesc.

 93. Buna ziua! As avea o întrebare, în decembrie anul trecut m-am întors din Anglia, unde am lucrat aproximativ 5 ani de zile cu carte de munca. În momentul de fata sunt angajata in Romania, cu cm, de aproximativ 6 luni și am aflat ca sunt însărcinată. Oare as putea beneficia de indemnizație? Și dacă da, in ce condiții? Țin sa menționez faptul ca, am lucrat pentru aceeași companie in ambele țări.

 94. Buna ziua. As avea și eu o întrebare am avut șomaj în Italia perioada 2018 iunie până în mai 2020. Și sunt însărcinată în șapte luni mi-am găsit de lucru doar o luna pe perioada determinata adică o să mă angajez doar august, am dreptul la indemnizație creștere a copilului o să nasc la începutul lui octombrie. Va mulțumesc

 95. Buna ziua . Ma poate ajuta cineva cu o infirmatie va rog ? Se poate beneficia de indemnizatie crestere copil in urma cursurilor postuniversitare de conversie profesionala invatamant cu frecventa (zi) timp de 2 ani, terminand acest curs in luna iulie 2020 , eu avand termenul de nastere la inceputul lunii septembrie ? Multumesc !

  • Si eu am terminat Facultatea la zi, anul acesta. Am nascut mai devreme la 7 luni, în august si nivi nu am putut da licenta, fiind insarcinata dar cu pb. Cei de la primărie au zis ca beneficiez de indemnizatie de crestere pt gemeni pt simplul fapt ca am fost studenta in ultimii 2 ani, la zi. Dosarul sa il fac după ce nasc si voi primi minim pe economie pt fiecare copil.

 96. Daca sunt insarcinata, dar pana la data nasterii bebelusului nu voi avea tote cele 12 luni lucrate in ultimii 2 ani, as putea plăti din urma pentru a beneficia de indemnizatie?

 97. Buna ziua ! Eu lucrez din luna Decembrie a anului trecut ,as avea doar 8 luni cu carte de munca ..deci practic nu am un an…as vrea sa rămân însărcinată ,as beneficia de concediu prenatal ? Mulțumesc din suflet pentru răspuns ! O zi minunata !

 98. Buna ziua,am și eu o întrebare. Eu nu am muncit deci am fost și sunt casnica,dar sotul muncește și vrem sa depunem acte pentru prenatal,dar sotul vrea sa meargă în continuare la munca cum pot proceda pentru a lua eu prenatalul?

 99. Bună ziua! Dacă în ultima lună a concediului de creștere copil („luna tatălui”), optez pentru concediu fără plată, rămân asigurată în sănătate?

 100. Buna ziua
  Am fost in concediu de crestere copil nov2018-februarie2020. Din martie 2020 mi-am reluat job-ul. Acum in august am aflat ca sunt insarcinata. Situatia la muncă, nu e grozava si toti stam cu grija ca ne va veni randul la concediere.
  Oare daca rămân fara job si nu imi gasesc, pot beneficia de indemnizația de creștere copil, pana la 2 ani ? (greu fiind însărcinată sa te angajeze cineva)
  Va multumesc mult

 101. Buna ziua,

  Lucrez din martie 2018 pana in prezent. Insa in iunie 2020 am 3 zile de intrerupere din cauza ca am plecat la alta firma si angajatorul la care eram atunci nu mi-a permis sa mai lucrez acele 3 zile pana a trebuit sa incep unde sunt acum.
  Sunt insarcinata in 14 saptamani si as dori sa stiu daca ma afecteaza cumva aceste 3 zile de intrerupere. Multumesc anticipat pentru raspuns.

 102. Buna ziua!Nora mea a lucrat in Anglia,cu contract de munca de 4 ani,acum este insarcinata si vine sa nasca in tara…..Pentru a beneficia de indemnizatie crestere copil,trebuie sa fie angajata o luna si jumatate (minim)?Daca tatal copilului (a lucrat si el in Anglia) are pensie de handicap,poate lua el indemnizatia fara sa mai lucreze?

 103. Bună ziua as dori sa stiu si eu daca șomajul tehnic se pune la vechime pt indemnizația de creștere copil. Eu am lucrat din septembrie 2018 pana pe 15 iunie 2020 dar din 27 martie si pana in 14 iunie am fost in somaj tehnic am data probabilă a nașterii începutul lui aprilie m-ar interesa daca as putea sa beneficiez de indemnizația pentru creșterea copilului

 104. Buna ma ajuta si pe mine cineva. Sunt in con. Crestere copil, am luat indemnizatie 1250, miam facut prelungire de la 2 la 3 ani, si acuma am incasat doar 1077 lei. Probabil alocatia copilului o so primesc separat, dar tot nu bate cu 1550 cum luam pana acuma.

 105. Buna ziua , va rog sa imi spuneti daca se ia in calcul la plata indemnizatie de crestere a copilului pe langa veniturile salariale si veniturile realizate din chirii declarate la Finante si achitat impozitul aferent acestor venituri , va multumesc.

 106. Bună dimineața. Am întrat din șomaj în ccc firma la care am luctar sa inkis knd eram însărcinată în 2 luni,ccc terminându-se în 19 martie, copilul făcând 2 ani în 18 aprilie 2020 ccc sa prelungit pana la 1 iunie 2020.Am văzut ca să dat o lege cu posibilitatea de a fi prelungit ccc pana la 3 ani ai copilului. Eu as beneficia de acest drept? Mulțumesc

 107. Buna ziua, Va rog mult sa ma ajutati cu o opinie!!
  Sunt insarcinata in 11 saptamani, angajata unei firme din Romania care activeaza ca intermediar servicii pentru un Grup din strainatate ( societati afiliate cu actionar comun este aceeasi PF). In saptamana a-6 a de sarcina am anuntat angajatorul prin notificare scrisa de starea de graviditate, iar in saptamana a 8-a acesta mi-a transmis preaviz de concediere invocand art 65 din codul muncii (suspendarea postului din motive economice), invocand ca motivatie criza economica din Romania si evitatrea blocajului ecominic al firmei, spunand ca urmeaza sa suspende activitatea firmei din Romania sau chiar sa declare insolventa (desi Grupul din strainatate de unde proveneau fondurile isi continua activitatea si proiectele, practic firma din Romania exista doar pt cntractul meu de munca si intermediere). Acum sunt in preaviz 45 zile (fiindca detin functie de conducere) si voi intra in concediu de risc maternal, insa cu toate acestea angajatorul mi-a comunicat ca nu va mai vira banii in lunile viitoare. Intrebarea mea este, cum pot beneficia de indemnizatia de concediu risc maternal/prenatal in aceste conditii? Am inteles ca aceasta e platitat tot de angajator, iar apoi decontata de casa de asigurari, ,insa in cazul meu angajatorul va refuza plata. Exista si situatii in care Casa de Asigurari sa vireze banii direct catre mine? Precizez ca am avut continuitate in munca in ultimii 5 ani, iar la actulul angajator am 10 luni lucrate si figurez ca asigurat.
  Va rog mult sa ma ajutati cu o opinie in acesta speta. Va multumesc!

 108. Buna ziua! Am beneficiat de indemnizatie de CCC pana la 12.08. 2020.Acum 2 saptamani am aflat ca sunt insarcinata in 2 luni, cu cel de-al doilea copil.Intrebarea mea este : pot beneficia de indemnizatie si pentru cel de-al doilea copil? Ce trebuie sa fac ? Sa ma angajez cateva luni? Mentionez ca pentru primul copil indemnizatia de CCC am luat.o pentru ca am mers la o scoala postliceala sanitara la zi .Multumesc

 109. Bună ziua!
  Am și eu o întrebare: pe data de 03.07.2020 am terminat facultatea(studii universitare de licență), iar pe 31.07.2020 am fost deja admisa la master în regim bugetat în cadrul aceleiași facultăți. As dori sa știu, în cazul în care as fi însărcinată as putea beneficia de concediu de creștere a copilului?
  Vă mulțumesc!

 110. Buna ziua am si eu o intrebare ! Din indemnizatie am intrat in somaj 9 luni adica pana pe 9 .04.2020 am avut somaj .luna aceasta am ramas insarcinata pe 1.09.2020 in aceste conditii mai primesc indemnizatie? Dar cu pre si post natalul cum se procedeaza .eu deocamdata sunt pe asigurarea sotului nu am un loc de munca! Va multumesc

 111. Buna ziua. Sotul doreste sa ia concediu de maternitate si concediu de crestere a copilului nascut in august. Are lucrati ultimii 12 ani in strainatate iar 1 luna si jumatate in Romania in calitate de rezident. Este posibil sai fie acord concediu? Mersi anicipat

 112. Bună ziua! Am in certificat cu grad grav de handicap copil. Eu am inceput lucrul pe data de 13 august 2020 .Indemnizația este făcută pe tatăl copilului,nefiind căsătoriți. Eu acum pot să intrerup lucrul, să iau concediu de creștere copil cu handicap până la 3 ani? Ce acte trebuie și unde să le depun? Mulțumesc!

 113. Buna ziua!
  Este obligatoriu să stau în post natal 42 de zile?
  Eu as vrea sa renunț la acesta deoarece angajatorul întârzie cu plata salariului.
  Prenatal mi am luat decât 40 de zile.
  Va multumesc!

 114. Buna ziua. Sunt în concediu de maternitate pana pe 14 noiembrie 2020. Sunt insarcinata din nou și ar trebui sa nasc cel târziu pe 5 ianuarie 2021. Întrebarea mea este:ar trebui sa ma mai întorc la munca? Mai pot beneficia de cele 116 zile de medical sau cum ar trebui sa procedez ? Va mulțumesc frumos

 115. Buna seara!as dori sa stiu si eu daca pana in noiembrie,la sfârșit, sunt in concediu de sarcina si lahuzie (cele 126 de zile luate după naștere)pot sa depun dosarul pt indemnizație sau trebuie sa aștept sa treaca cele 126 de zile? Cand trebuie sa depun cerere de suspendarea contractului de muncă, în perioada celor 126 de zile de medical sau după ce se termină medicalul?

 116. Buna ziua. Sunt în concediu de maternitate pana pe 14 noiembrie 2020. Sunt insarcinata din nou și ar trebui sa nasc cel târziu pe 5 ianuarie 2021. Întrebarea mea este:ar trebui sa ma mai întorc la munca? Mai pot beneficia de cele 116 zile de medical sau cum ar trebui sa procedez ? Va mulțumesc

 117. Daca stie cineva. In contextul covid. Am avut de la 4 luni la un an si 6 luni stimulent insertie. Apoi am intrat in ccc pana la 2 ani fix cand revin la munca (pfa traducator, deci nu prea voi avea venituri, dar voi plati dari la stat). In conditiile actuale pot cere iara stimulentul de insertie pana la 3 ani desi nu am (re)revenit la munca cu 60 zile inainte de implinirea a 2 ani a copilului?

 118. Buna ziua. Un cadru didactic nu a vrut sa intre in concediu de crestere a copilului dupa nastere si vrea acum cand copilul are 1 an si doua luni , pana la 1 an si zece luni ca sa poata beneficia de stimulentul de insertie pana la 3 ani . Mai poate beneficia de concediu de crestere a copilului pana la 2 ani ? Multumesc !

 119. Bună ziua. Eu lucrez la o firma de o luna de zile. Dacă rămân însărcinată cu o luna sau doua inainte sa fac 12 luni pentru a primii concediu de creștere copil, îl voi primii. Eu am inteles ca fac 12 luni dar trebuie sa mai vin la munca timp de 7 luni însărcinată. Este adevărat? Sau pot sa fac 12 luni și sa nu mai vin la munca sa rămân acasă pana nasc

 120. Buna ziua,sunt un tatic ce vrea sa intre in postnatal..pentru ca sotia mea nu lucrează,eu îndeplinesc toate cerințele însă patronul refuza sa imi dea declarația eliberată de angajator..ce pot face in acest caz??unde trebuie sa ma adresez??care e termenul limită pentru a nu pierde postnatalul?va multumesc pentru raspunsuri

 121. Bună ziua! Am și eu o întrebare am un băiețel care în ianuarie face 2 anișori și sunt pe maternitate. Acuma sunt din nou însărcinată și ar trebui sa nasc prin martie cum se procedează în continuare în perioada aia de 2 luni? Pot sa merg pe prenatal? Și cum se calculează la al doilea bebeluș maternitatea în situație?

 122. Buna ziua! Am un baietel care pe 23 august a facat 2 ani si mi s a terminat indemnizatia.Nu mai am gasit sa muncesc inca si am ramas insarcinata in 2 luni.cum pot sa mai beneficiez de indemnizatie si pt al doilea copil?

 123. buna ziua,
  daca am doua contracte de munca : unul cu o vechime de 2 ani si altul cu o vechime de 1 luna , se vor cumula veniturile pentru indemnizatie?

 124. Bună seara .Băietelul are 1,6 luni /Am beneficiat de ccc, de la scoala unde am lucrat până a intra in maternitate .Am dat examen anul acesta și am luat post la altă școală ,menționez că sunt profesor suplinitor calificat.Aș vrea să știu pot să intru iarăși in ccc până în decembrie.Urmând să mă întorc la serviciu .Vă rog să specificați și articolul care evidențiază acest lucru,deoarece directorul spune că nu se poate și trebuie să vin la școală,de la 1 septembrie.Mulțumesc mult.

 125. Buna ziua…am inteles ca dupa nastere pot cere angajatorului plata pre si postnatalului, cele 126 de zile..Daca nu intru in prenatal si lucrez,.pina la nastere…inseamna ca angajatorul plateste si salariul si prenatalul?..multumesc frumos.

  • Puteti.lua t9ate zilele dupa.nastere. in acest caz primiti salariul pana la nastere, apoi cele 126 zile concediu de.maternitate. Dupa aceea fie intrati in ccc pana la max 2 ani, fie reveniti la.servici si luati stimulent insertie 650lei pana la maxim 3 ani (daca reveniti cu.minim.60 zile.inainte de.a.implini copilul 2 ani)

 126. Buna ziua,
  De la sfarsitul lunii februarie am un PFA de la care nu am avut inca nici un venit, dar am avut somaj tehnic pana la 1 iunie. De pe 15 iunie sunt si angajata. Pana sa deschid PFA-ul, am fost in concediul pentru cresterea copilului. Voi naste in luna aprilie. Am dreptul la indemnizatia pentru cresterea copilului in acest caz?

 127. Buna seara!
  Sunt nelamurita intr-o privinta: un cadru didactic suplinitor calificat, angajat pe perioada determinata in anul scolar 2018-2019 intra in concediu crestere copil in martie 2020.
  Anul acesta scolar 2020-2021 isi ia post la o alta scoala si trebuie sa-si suspende indemnizatia ( care in mod normal era pana in martie 2021) . Cine suspenda indemnizatia? imi aduce o cerere de suspendare a contractului de muncă? care contract de munca? Contract de munca, care in conditii normale, expira la 31 august 2019.

 128. Buna ziua,dacă lucrez din luna Martie,iar acum din luna Septembrie am gasit un alt loc de munca și copilul se va naște in luna Aprilie beneficiez de indemnizație ?

 129. Buna ziua, lucrez de 11 luni la o firma(este primul meu job! ) contractul de munca este pe un an (expira peste o luna) nu sunt sigura daca îmi vor prelungi contactul….acum o luna am aflat ca sunt însărcinată și am anunțat firma. Acum fiind însărcinată in 2 luni jumate. Întrebarea mea este : dacă firma nu îmi prelungește contractul de munca pot beneficia de indemnizație? Și dacă da, de când pot beneficia?

 130. Buna ziua! Daca voi naste la 17 luni dupa ce mi am dat demisia, iar anterior am cele 12 luni de stagiu de cotizare ( ultimele 9 salariu+primele 3 indemnizație crestere copil) voi putea beneficia de indemnizație?
  Multumesc anticipat!

 131. Buna ziua, am si eu o intrebare cu privire la cumulul veniturilor realizate in ultimele 12 luni. Practic, daca am cartea de munca cu venit minim pe economie si suplimentar un PFI unde realizez venituri impozabile (doar 10% impozit, fara plata cass si cas), pentru stabilirea indemnizatiei de crestere a copilului se iau in calcul atat venitul net de la PFI cat si venitul minim realizat pe cartea de munca? Sau mai trebuie sa platesc ceva la nivel PFI in acest scop?
  Multumesc