Web Analytics

Concediul și indemnizația de creștere a copilului 2021 – Legislație

În următorul articol vei găsi răspunsuri la următoarele întrebări:

  • Cine are dreptul la concediul și indemnizația de creștere a copilului?
  • Cum se calculează indemnizația de creștere a copilului?
  • Ce documente sunt necesare pentru a beneficia de concediu și indemnizația de creștere a copilului?
  • Ce se întâmplă cu contractul individual de muncă pe durata CCC?

Cine are dreptul la indemnizația de creștere a copilului?

Conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr 111/2010, ambii părinți, au drepturi în mod egal, la concediul și indemnizația de creștere a copilului în vârstă de până la doi ani (trei ani, în cazul copilului cu handicap). De asemenea beneficiază de indemnizație și persoana care a adoptat copilul, care are copilul în plasament sau plasament în regim de urgență, sau care a fost numit tutore. În situația acestora din urmă se are în vedere îndeplinirea condițiilor timp de 12 luni anterior, adopției, plasamentului, tutelei după caz.

Pentru a beneficia de indemnizația de creștere a copilului, este necesar să fie îndeplinite următoarele condiții, conform Ordonanței de Urgență amintită mai sus: „Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (…), beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară

Din acest act normativ înțelegem că este obligatoriu ca salariata/salariatul să fi lucrat, cu acte în regulă, minimum 12 luni în ultimii doi ani anteriori nașterii copilului. Această perioadă de timp nu este obligatoriu să fie consecutivă. Se consideră vechime și dacă mama/tata au solicitat în cele 12 luni: șomaj, concediu medical, pensie de invaliditate sau concediu fără plată.

Alte condiții necesare pentru părinții care doresc să intre în concediul de creștere a copilului, sunt:

  • Să fie cetățean român, străin sau apatrid (fără cetățenie)
  • Domiciliul/reședința să-i fie pe teritoriul României
  • Să locuiască în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia/acestora.

Cum se calculează indemnizația de creștere a copilului?

Calculul indemnizației este stabilit, conform Ordonanței, în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, din ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului.

La începutul anului 2018, s-au produs schimbări majore în privința valorii minime și maxime a indemnizației. Aceasta se calculează în continuare ca procent din media veniturilor nete. Condiția fiind ca valoarea indemnizației să nu fie sub suma de 1.250 de lei și nici peste suma de 8.500 de lei.

În OUG nr 111/2010 sunt prevăzute următoarele: „Cuantumul minim al indemnizației nu poate fi mai mic decât suma rezultată prin aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință (care e 500 de lei – n.red.), denumit în continuare ISR și nici mai mare de 8.500 lei

Ce se întâmplă cu contractul individual de muncă pe perioada concediului de creștere a copilului?

Contractul individual de muncă al salariatei/salariatului aflat în concediul de creștere a copilului, va fi suspendat pe toată durata concediului. Suspendarea contractului de muncă are ca efect suspendarea prestării muncii de către angajat/ă și a plăților salariale de către angajator. Perioada concediului de creștere a copilului este considerată vechime și reprezintă stagiu de cotizare pentru pensie, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr 124/2011, intrată în vigoare pe 1 ianuarie 2012.

Art. 17 alin. 7) „(7) Perioada concediului pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.”

Care sunt documentele necesare pentru întocmirea dosarului de indemnizație pentru concediul de creștere a copilului 2020?

  1. Actul de identitate al solicitantului (copie și original)
  2. Actul de identitate al celuilalt părinte (copie și original)
  3. Certificatul de naștere al copilului pentru care se solicită dreptul (copie și original), hotărârea judecătorească de încredințare în vederea adopției sau de încredințare a adopției, hotărârea judecătorească sau hotărârea comisiei pentru protecția copilului pentru măsura plasamentului în regim de urgență (copie și original)
  4. Certificat de căsătorie (copie şi original)
  5. Livret de familie actualizat la Starea Civilă din localitatea solicitantului
  6. Adeverință eliberată de angajator  (Anexa la HG 449/24.06.2016) din care să rezulte că persoana îndreptățită:
    – A realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni, în ultimele 24 luni anterior datei nașterii copilului,
    – Nivelul lunar al acestora (se va trece separat și valoarea bonurilor de masă),
    – Prima şi ultima zi de concediu de maternitate,
    – Data împlinirii celor 42 de zile reprezentând concediul de lăuzie,
    – Prima zi de concediu de creşterea copilului.

 

Articole Relevante

Echipa editorială iFlow
Echipa editorială iFlow
Echipa noastră îți aduce informații de ultimă oră despre tendințele și inovațiile în domeniul resurselor umane, ajutându-te să fii mereu la pas cu evoluțiile din industrie.

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

428 COMENTARII

  1. Buna ziua,lămuriți.ma si pe mine va rog,sunt însărcinată in 4 luni,la noul loc de munca sunt din 7 octombrie,înainte am lucrat din iunie 2016 până anul trecut in iulie cand firma s.a inchis,secretara de la firma asta o ține una si buna ca nu as avea dreptul la indemnizația de creștere a copilului pentru ca nu am 12 luni consecutive

      • Bunã seara vin si eu cu o întrebare la dumneavoastra pe ce sait trebuie sa intru sa vad care este drepturile unei mame care a lucrat în strainatate si mai are vrio cateva luni pana trebuie sa nasca sa poata beneficia de indemnizatie va multumesc

  2. Bună ziua! ma puteti ajuta ,va rog ,cu o lămurire? Timp de 1 an și 8 luni am lucrat la o firma cu contract pe perioada determinata,pe care îl resemnam la 3 luni. Acum,pe 29 februarie îmi expira din nou contractul ,dar angajatorul a hotărât că trebuie să mi l suspende , motivând că am intrat în concediul de maternitate . Mi s a mai spus deasemenea că plata concediului se v a face direct de către Casa Județeană de Asigurări,lucru pe care nu l am mai întâlnit. Va rog sa mi spuneți,este normala aceasta situație ,având în vedere că am avut colege cărora li s a suspendat contractul după ce au născut? Va mulțumesc!

  3. Buna ziua, Ma puteti ajuta, va rog mult cu cateva raspunsuri? Daca din cele 63 zile aferente concediului prenatal mi-am luat doar o parte as putea sa iau restul zilelor dupa ce nasc, in continuarea celorlalte 63 de zile aferente concediului postnatal sau le pierd?? Ma afecteaza in vreun fel daca stau toate cele 126 de zile in concediu de maternitate? Suspendarea contractului de munca se va face dupa terminarea celor 126 de zile de concediu de maternitate nu? Cand trebuie sa anunt la serviciu pentru suspendarea activitatii? Cand trebuie depus dosarul de indemnizatie pentru crestere copil, in termen de 60 de zile de la nasterea copilului sau dupa terminarea concediului de maternitate(cele 126 zile)? Va multumesc si astept cu interes raspunsurile dumneavoastra.

    • Buna,
      ca sa iti raspund punctual:
      1 . Da, poti sa-ti ei maximul de 126 zile chiar si dupa nastere, nu se pierd.
      2.Din punct de vedere financiar este mai ok sa stai toata perioada.
      3.Da, suspendarea contractului se face dupa cele 126 zile .
      4. La serviciu anunti in momentul cand vei avea de la medical de familie ultimul Certificat medical avand cod indemnizatie 08, ultima zi de medical va fi ultima zi cand esti angajata,cererea de suspendare o vei face cu data imediat urmatoare.
      5.Dosarul de indemnizatie trebuie depun in termen de 60 zile lucratoare de la data suspendarii activitatii ,dupa cele 126 zile( dureaza cam 2-3 luni pana cand vei primi bani).
      Sper ca am fost explicita si ai inteles, o zi frumoasa si crestere usoara!

      • Buna ziua, va rog, mama a nascut in 22 septembrie 2020. Suspendarea contractului de munca s-a efectuat dupa 42 de zile de post-natal, adica in 5 noiembrie. Cererea de indemnizatie s-a depus in 26 ianuarie de catre tata, mama neavand un loc de munca,(este vorba despre deplasarea la Galati, locul de munca al tatalui fiind in alta localitate…). A primit indemnizatia in martie , pentru februarie si o restanta de 242 lei(probabil din ianuarie). Va rog, pentru perioada 06.11.2020-26.01.2021 banii nu se mai primesc? Multumesc frumos!!

    • Dosarul pentru indemnizație se depune in termen de 60 de zile, dacă trec aceste 60 de zile nu se pierde deoarce este un drept al copilului dar va fi mai complicat puțin, indemnizația se calculează de la data terminării celor 45 de zile de medical obligatoriu sau concediul de lauzie cum i se mai spune. Puteți sa va luați sau nu acel concediu de 126 de zile, nu va afectează in niciun fel, dar dacă veți sta 126 de zile in concediu, trebuie sa stați obligatoriu ai cele 45 de zile și după și între timp va depuneți dosarul.

    • Buna ziua!momentan sunt in concediu de crestere copil până la 1 noiembrie,când ar fi trebuit să încep munca.dar am rămas însărcinată cu al doilea copil si va trebui să nasc pe 7 noiembrie.cum procedez pentru a intra din nou in concediu creștere copil si ce documente imi trebuiesc!!!va multumesc

  4. Buna ziua eu lucrez la o firma de 5 luni .dar pe 10 iulie 2019.am ieși din concediu pentru creșterea copilului.acum soți mea este însărcinată în 8 luni și jumătate.eu mai pot intra dinou in concediu?adik am lunile care trebuie? scuzați scrisul.

  5. Buna ziua.As avea o intrebare pe 26 martie are copilul 2 ani ,sunt in concediu de crestere.Pe decizie scrie ca din data de 15.06.2018 beneficiez de indemnizatie.Intrebarea mea cand as putea sa ma intorc la munca sa pot benificia de stimulentul de insertie.Va multumesc.

    • Bună ziua,mai beneficiez de indemnizatie dacă suspendarea contractului individdual de munca nu s-a făcut cu următoarea zi după ce am terminat concediul de maternitate?
      Mulțumesc!!

  6. Buna ziua.in ultimii 2 ani an lucrat 14 luni la 3 firme diferite.in momentul in care am ramas însărcinată am renuntat la servici.deci 9 luni nu am lucrat.beneficiez de indemnizația de crestere a copilului?

  7. Buna seara!sant angajata si lucrez de pe 01.10.2018,adica de un an si trei luni pana in momentul de fata,as dori sa imi schimb locul de munca,cu continuitate,sami dau demisia si imediat sa intru la alt loc de munca,daca intre timp raman insarcinata,ma afecteaza cu ceva daca mi-am schimbat locul de munca?adica daca pot beneficia de indemnizatie si concediu pentru cresterea copilului?
    Si daca la locul de munca viitor am un salariu mai mare pe cartea de munca,si la cel care mi-am dat demisia,era mai mic salariu cum va fii calculata indemnizatia?tot cu 85%?

    • Buna ziua. Spune clar in articol ca persoana care solicita indemnizatia trebuie sa fi lucrat cel putin 12 luni in ultimii doi ani, care pot sa nu fie consecutive. Puteati sa fi lucrat undeva, apoi sa fi stat fara sa fiti angajata cateva luni si apoi sa va fi angajat in alta parte, Daca ati fi adunat cele 12 luni obligatorii in ultimii doi ani. referitor la salariu, se va face o medie si se va acorda 85% din salariul care reiese de acolo. adica se vor aduna salariile si apoi se va imparti suma la luni. Pt orice salariu, suma care va fi acordata este de 85%din total. nu mai mica insa de 1250 si mai mare de 8500. Daca ati avut salariul minim pe economie, indemnizatia va fi de 1250 lei.

      • Nu am vazut in nici-un articol ca cineva sa specifice si faptul in care sa se explice si in cazul in care daca nu reusesti sa cumulezi cele 12 luni de cotizare din diverse motive, mai exact locul de munca fiind in strainatate, cat este indemnizatia pentru o mama care nu îndeplinește conditia de cotizare a celor 12 luni.

        • imi pare rau sa aud ca sunt mame care au muncit in strainatate…se intorc in tara…raman insarcinate si n au habar ca pot lua indemnizatie crestere copil …cautati legea pe net!!!! trebuie sa lucrezi o luna in tara…si te calculeaza la o luna muncita in tara…plus 11 luni de strainatate…cu conditia sa fi muncit 12 luni in ultimele 24 luni anterior sarcinii.
          Nimeni nu va spune nimic…multe mame n au stiut…si au ramas fara indemnizatie.
          Eu am lucrat in strainatate…am stiut legea…am venit in tara…am lucrat exact o luna…si m au calculat la o luna Ro…plus 11 luni strainatate.
          Trebuie sa aveti contractul de munca tradus…fluturasii de munca etc etc.

          • Buna ziua,lucrez de 3 luni la actualul loc de munca și am muncit in trecut 3 ani in Anglia,am fost in șomaj tehnic și dupaia m au dat afara,ideea este dacă se poate acumula lunile de munca din Anglia și pot beneficia de indemnizație copil.sunt însărcinată de o luna.

          • Buna , in afara de contractual de munca si fluturasi de ce acte din strainatate ati mai avut nevoie pt indemnizatia copilului.

          • Buna seara! Am citit comment-ul dvs. Si eu sunt in aceeasi situatie. Lucrez in straintate si nu stiu cum sa procedez ca sa pot sa beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului pentru ca imi doresc sa ma intorc in tara si sunt insarcinata. As dori mai multe informatii daca e posibil, un link poate cu legea respectiva si ma intereseaza si daca o sa pot beneficia si de asigurare medicala in Romania si sa imi dati mai multe detalii de cum ati procedat dvs, daca e posibil.
            Multumesc anticipat!

          • Buna:) atunci ai primit indemnizarea? Ca si eu sunt insarcinata, am lucrat in strainatate si acuma am 8 luni lucrate in Románia, mersi mult

          • Buna. Am citit despre aceasta lege si m-ar interesa sa stiu daca eu am lucrat in strainatate,mi-am transferat somajul din strainatate in Romania, dupa somaj am fost
            angajata in Romania timp de 2 luni dupa care mi-am dat demisia( cand eram in luna a treia) Ma incadrez sa iau indemnizatia?Luna aia care trebuie sa o ai lucrata trebuie sa fie inainte de a naste (adica luna opta) sau se ia in calcul si in cazul meu?

          • Buna! Îmi poți spune te rog frumos ce acte îmi trebuie din străinătate? Stiu de fluturaș și de contractul de munca, la fel și despre o adeverința cu suma salariilor.

          • Te rog sa ma ajuți. Unde pot găsi legea privind mamele care au lucrat în străinătate. Nora mea este în UK, este angajata cu contract de munca,este însărcinată în 5 luni și vor sa revină în tara, dar nu știau ca pot obține indemnizație de creștere copil cu vechimea de acolo. Mersi frumos.

          • Buna ziua! Ne interesează informația, fata mea este în asemenea situație. A lucrat ca asistenta medicală în UK, acum a venit acasă, are 5 luni de sarcina, nu stim daca are dreptul la indemnizatie de crestere a copilului.Va rog, unde putem găsi legea privind situația ei? Va multumesc.

          • Bună seara am o întrebare dacă ma puteți ajuta cu o explicație in lecatura cu imdemnizata pt creșterea copilului. Am lucrat in Austria in ultimi 2 ani am avut și întrerupt dar am in ultimi 2 ani cel puțin 16 luni lucrate în Austria . Acum am revenit în tara sunt însărcinată in 4 luni jumate an contracte și fluturași de salariu din Austria as putea beneficia de prenatal daca ma angajez aum o luna sau doua in România ? Va mulțumesc

    • Ca sa beneficiați de INDEMNIZAȚIA CREȘTERE COPIL sau PRENATAL cum se știe din popor trebuie ca in ultimii 2 ani, înainte de a rămâne însărcinată sa aveți 1 an complet. Nu contează dacă ați lucrat la aceeași firma sau la mai multe, important este sa aveți lucrate 12 luni. Dacă Mamica nu are și are tatăl, el poate intra in indemnizație cu drept de munca și li se va oferi jumătate din suma toatala

      • Indemnizatia pt crestere copil si prenatal nu sunt acelasi lucru*. Concediul de maternitate este format din prenatal si postnatal, iar concediul pentru crestere copil se ia ulterior încheierii postnatalului. Suma luata lunar pe concediul de crestere copil se numește indemnizație pentru crestere copil.

    • Bună! De curând am aflat ca copilul cel mare are retard în dezvoltarea limbajului, are 3 ani și 2 luni, am fost în concediu după el și între timp am întrat dintr-un concediu în altul fata cea mica are 1 an jum, ma interesează dacă ii scot certificat de handicap voi beneficia de ceva bănuți pentru terapie măcar? Ținând cont ca sunt încă încă în concediu pana în februarie după fetita?

  8. Bună ziua! Pana în 13 decembrie 2019 am lucrat la o firma timp de 2ani și 1 luna iar din data de 14 decembrie 2019 m-am angajat la o alta firma. As dfori sa știu dak în acest caz pot beneficia de indemnizația de creștere a copilului în cazu în care as fi însărcinată? Va mulțumesc!

    • Buna ziua. Oare daca am lucrat pana in 20.08.2019 si in septembrie am ramas insarcinata neavand un loc de munca. Se mai poate acorda concediu de cresterea copilului!?

      • Buna ziua,
        Potrivit OUG 111/2010 ART2. alin,2 ( Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată. ) aveti dreptul la indemnizatie creste copil ,deoarece la calcul se iau ultimele 12 luni lucrate din ultimele 24, nu este musai sa fie consecutive. Mai exact exemplu : daca bebelusul se naste in iulie 2020 iar dumnevoastra aveti lucrata perioada iulie 2018-iulie2019 puteti beneficia de indemnizatie.
        sper ca am fost destul de explicita, o zi frumoasa!

        • tatal copilului are la nasterea copilului doar 8 luni de munca din ultimile 24 de luni. se poate sa mai lucreze 4 luni ca sa faca 12 luni de munca si in acel moment sa depuna actele pt concediu maternal si sa primeasca indemnizatia doar 20 de luni din 24 pana face copilul 2 ani?

        • Buna ziua eu nasc pe 25 martie 2021 sotul meu lucreaza la rebu in luna cand o sa nasc eu pe 16 el face 8 luni de munca dar el a mai lucrat cu 4 luni inainte sa se angajeze la rebu la un depozit de lemne cam vro 3 luni si ceva poate sa isi ia prenatal?

        • Buna ziua am si eu o intrebare la dvs daca am schimbat locul de munca si am incetat contractul de muncă pe data de 14 decembrie 2020 si am inceput altul pe data de 15 ianuarie 2021 si am ramas însărcinată ma incadrez la indemnizatie crestere copil?

          • da, daca tara unde ati lucrat face parte din Uniunea Europeana.Va trebuie contractele de munca traduse in lb romana si legalizate la notar si statele de plata(fluturasii de salariu) ca sa se ia in calcul la stabilirea sumei pe care o veti primi.

      • BUNA ZIUA! Sunt de 5 luni în șomaj tehnic de 75 % daca as rămâne însărcinată mi sar mai da banii de post natal si pt perioada de 2 ani și cati bani sau cum se calculează. Nu știu cât timp voi mai sta în șomaj tehnic cat va decide statul.multumesc frumos! O zi frumoasa!

    • Bună ziua!
      Dacă am doua locuri de munca, unu la 8 ore și unul la 4 ore se cumulează venitul de la ambele pentru calculul indemnizației sau se ia în considerare un singur loc de munca?

    • buna ziua daca am nascut in decembrie si am bagat prenatalul in febroarie cand imi vine prenatalul am lucrat 4 ani la o fabrica salariul meu era 2900 de mil cat trebui sa iau prenatalul mai imi vine din urma

      • Buna ziua,indemnizația vine undeva la 3-4 luni ,depinde de zona unde locuri si de birocrație,dar in principiu cam asa vine,acum nu stiu cum o mai fii acum.cu perioada asta cu pandemia însă oricum vine din urmă de cand ati nascut ,excuzand perioada de lauzie,acel concediu post natal care este plătit de angajator.Dupa aceea o sa înceapă să vină 8ndemnizatia incepand cu dat de 10 a fiecărei luni ,depinde acum modul în care ați făcut.optiunea prin virament bancar sa la posta.O zi frumoasa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.