Web Analytics

Pontajul angajaților de Paștele Catolic și Rusaliile Catolice – 2022

Paștele și Rusaliile, atât ortodoxe cât și catolice, sunt singurele sărbători care își schimbă data de la an la an, astfel ca angajații au liber în date diferite în fiecare an. Însă cum se descurcă angajatorii și administratorii de la Resurse Umane cu această schimbare? Unii ar considera că realizarea pontajului pentru această situație este cel puțin dificilă, însă îți ofer câteva sfaturi pe care dacă le urmezi, vei avea un pontaj corect, ușor de îndeplinit.

Paștele Catolic și Paștele Ortodox | Rusaliile Catolice și Rusaliile Ortodoxe – 2022

Nume sărbătoareData
Paște Ortodox24 Aprilie 2022
Rusalii Ortodoxe12 Iunie 2022
Paște Catolic17 Aprilie 2022
Rusalii Catolice5 Iunie 2022

Codul Muncii specifică faptul că „Se acordă câte două zile libere legale pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale… Acordarea acestor zile libere se face de către angajator.”

Acesta mai spune și că există 3 sărbători legale în care nu se lucrează, și acestea sunt: Paștele ortodox, Rusaliile, și Crăciunul. Pe acest considerent, salariații catolici vor beneficia de zile libere legale în plus, cu mici excepții.

*Vezi aici lista cu zilele libere legale din anul 2022.

Pontajul angajaților de Paștele Catolic 2022

La fel ca angajații ortodocși, și cei de religie catolică beneficiază de zile libere plătite pentru a sărbători Paștele Catolic. Datele în care aceștia vor avea zile libere legale sunt duminică și luni, respectiv 17 și 18 Aprilie. În eventualitatea folosirii unui soft de pontaj care nu permite selectarea zilelor libere legale individual, acești salariați pot fi trecuți în foaia de pontaj cu zi liberă plătită. Aceștia vor avea o zi lipsă în foaia de pontaj, însă salariul nu va avea modificări. Totodată, indiferent de religie, toți angajații primesc o zi liberă legală pentru Vinerea Mare. 

Mai jos, am pregătit un model de pontaj pentru salariații care sărbătoresc Paștele Catolic, însă compania în care lucrează nu se închide în zilele de sărbători legale, deci se prezintă la serviciu de Paștele Ortodox. 

Pontajul angajaților de Paștele Catolic 2022

Aici este un model de pontaj pentru salariații care sărbătoresc Paștele Catolic însă, deoarece compania se închide pe perioada Paștelui Ortodox, beneficiază și de zilele libere plătite cu ocazia acestei sărbători.

Pontajul angajaților de Paștele Catolic

Cum pontezi angajații catolici de Paștele Ortodox?

Legislația din România spune că ziua de 24 Aprilie (Paștele Ortodox) este zi de sărbătoare legală și nu se lucrează. Însă acest lucru depinde de tipul companiei, dacă are program de lucru și în zilele de sărbătoare legală. Dacă acesta este cazul, angajații catolici se pot prezenta la lucru în mod obișnuit. Însă, dacă nu există activitate în aceste zile, toți salariații indiferent de religie, vor avea liber. 

O altă variantă ar fi ca salariatul catolic să depună o cerere de concediu pentru Paștele Ortodox. Deoarece nu poate fi înregistrată într-o zi de sărbătoare legală, va rămâne în evidența internă a companiei. În general, aceste decizii se iau în baza Contractului Colectiv de Muncă sau a Regulamentului Intern. Fiecare companie procedează diferit în astfel de situații.

Cum pontezi angajații catolici de Rusaliile Catolice și de Rusaliile Ortodoxe?

Conform Codului Muncii, salariații catolici beneficiază de două zile libere legale în perioada Rusaliilor, în anul 2022 fiind 5 și 6 iunie. În companiile cu program și în zilele de sărbătoare legală, acești angajați vor fi trecuți cu zi liberă legală sau zi liberă plătită. În acest caz, salariații de religie catolică vor veni la muncă cu program normal în zilele de Rusalii Ortodoxe. Iar dacă firma nu are program de lucru în zilele de sărbătoare legală, angajatorii au datoria de a oferi zile libere pentru toți angajații companiei în aceste zile, indiferent de religie. 

De reținut: nu se pot înregistra concedii în Revisal în zilele de sărbătoare legală.

Rezumat

În funcție de specificul firmei, angajații catolici pot primi zile libere în plus pentru sărbătorile ortodoxe, sau nu. Dacă firma unde lucrează se închide pe perioada acestor zile, foaia de pontaj poate fi completată cu zile libere legale, sau zile libere plătite, astfel păstrând corectitudinea față de ceilalți angajați. În cazul în care compania nu își oprește activitatea, angajații de religie catolică pot veni la muncă în mod normal, iar angajatorii nu sunt obligați să ofere timp liber compensator sau spor la salariu. 

*Ai nevoie de o aplicație de pontaj care să te ajute cu eficientizarea sarcinilor de Resurse Umane? Aplicația iFlow automatizează pontajul angajaților și scurtează timpul petrecut cu rapoartele de final de lună/an.

Abonează-te la Newsletter!

Dacă vrei să fii primul care află noutăți.

Articole Populare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
Iulia S.
Iulia S.
Sunt o susținătoare a procesului de auto-învățare. Social media mă ajută să descopăr lucruri noi în fiecare zi. Activitatea mea de zi cu zi implică o comunicare eficientă cu persoanele din jurul meu, dar și punerea în practică a unor idei inovative de marketing.